Americké námorníctvo preveruje vojaka, ktorý vraj zabil bin Ládina

Americké námorníctvo preveruje, či bývalý príslušník špeciálnych jednotiek Rob O'Neill, ktorý sa hlási k zabitiu teroristu Usámu bin Ládina, nevyzradil tajné informácie.

24.12.2014 10:52
Robert O´Neill, vojak Foto: ,
Americký vojak vo výslužbe Rob O´Neill tvrdí, že to bol práve on, ktorý zabil roky hľadaného teroristu Usámu bin Ládina.
debata (17)

V stredu o tom informovala agentúra AP. O'Neill pred mesiacom v rozhovore s touto agentúrou vyhlásil, že si dáva mimoriadne záležať na tom, aby nehovoril o utajovaných veciach a aby nekompromitoval taktiku elitných jednotiek.

Námorný kriminálny vyšetrovací úrad (NCIS) podľa hovorcu námorníctva Ryana Perryho dostal obvinenia, že O'Neill mohol odkryť tajné informácie osobám bez patričné bezpečnostné previerky. „V reakcii na to NCIS začala vyšetrovanie, ktoré má určiť oprávnenosť takýchto obvinení,“ vysvetlil Perry. O'Neill zatiaľ záležitosť nekomentoval.

O'Neill, ktorý je od roku 2012 vo výslužbe, vyhlásil, že to bol on, kto bin Ládina v roku 2011 počas americkej operácie v pakistanskom Abbottábáde zastrelil. To, že prelomil mlčanie, vysvetľuje tým, že americká verejnosť má právo poznať viac podrobností.

O tom, či bin Ládina zlikvidoval O'Neill, panujú spory. Jeho bývalý kolega Matt Bissonnette, ktorý vydal pred dvoma rokmi o operácii knihu Neľahký deň, naznačil, že bin Ládin už umieral, keď sa k nemu spolu s ďalším členom komanda, pravdepodobne O'Neillom, dostal, upozornila AP. Za hlavného strelca Bissonnette v knihe označil vojaka pod prezývkou Point Man (Muž v čele). Tiež predstavitelia Pentagonu tvrdia, že nie je priamo jasné, kto teroristu skutočne zabil.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Rob O´Neill #Usama bin Ládin