Islamisti v Sýrii vraj zostrelili vojenské letadlo, zajali pilota

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IŠ) vraj pri sýrskom meste Rakka zostrelili vojenské lietadlo. Uviedli to sýrski aktivisti, ktoré citovala agentúra AFP.

24.12.2014 11:35
debata (9)

Radikáli tvrdia, že zajali jordánskeho pilota.

„Máme potvrdenú informáciu, že členovia IŠ zajali arabského pilota potom, čo zostrelili jeho lietadlo raketou zem-vzduch v blízkosti mesta Rakka,“ uviedla Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna. Na islamistických stránkach radikáli zverejnili aj fotografie, na ktorých je zajatý pilot. Uviedli k tomu, že ide o Jordáncov a spomenuli aj jeho meno.

Podľa SOHR patril stroj ku spojeneckým lietadlám, ktoré pod vedením USA podnikajú letecké údery na pozície islamistov v Sýrii. Na náletoch sa okrem Američanov podieľajú aj Bahrajn, Jordánsko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Islamisti obsadili v posledných mesiacoch rozsiahle oblasti v Sýrii a Iraku a na obsadených územiach vyhlásili kalifát. Pri stredajšom samovražednom atentáte v meste Madain, ktoré leží 45 kilometrov južne od Bagdadu zahynulo najmenej 17 ľudí a ďalších 33 ich utrpelo zranenia. Medzi obeťami je 14 sunnitských provládnych bojovníkov a traja vojaci. Atentátnik na nich zaútočil v mieste, kam si šli vyzdvihovať výplatu. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, najskôr za ním ale stoja práve islamisti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát