Strety medzi políciou a študentmi v Maroku, stovka zranených

Potýčky medzi políciou a protestujúcimi študentmi v Maroku si vyžiadali stovku zranených, prevažne vraj v radoch poriadkových síl.

24.12.2014 16:57
debata

Stav niektorých policajtov je vážny. Uviedli to miestne médiá s odvolaním sa na úrady. Mladí ľudia sa búria proti novým vládnym bezpečnostným opatreniam pre vysoké školy a forme testov.

K násiliu došlo na kampuse v meste Udžda na severovýchode kráľovstva. Zranených bolo 62 policajtov, z ktorých niektorí skončili v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeden z nich údajne prišiel o oko. Zákrok podľa polície nariadil marocký monarcha Muhammad VI., ktorý vládne v krajine od roku 1999.

Počet zranených študentov možno podľa miestnych ochrancov ľudských práv ťažko určiť, pretože sa nenechávajú ošetriť v nemocnici zo strachu, že budú zatknutí. Polícia vraj zatiaľ zatkla len jedného z protestujúcich študentov práv, ktorí na podporu svojich požiadaviek vyhlásili tridsaťdňový štrajk.

Mladým ľuďom sa hlavne nepáči návrh zákona, ktorý pod zámienkou zvyšovania bezpečnosti na školách počíta okrem iného až s päťročným trestom väzenia a vysokými pokutami pre násilníkov, ale aj účastníkov demonštrácií na pôde univerzít a kampusov.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #polícia #Maroko #zranení