Pápež v posolstve odsúdil konflikty v Sýrii, Iraku a na Ukrajine

Pápež František vo štvrtok v tradičnom vianočnom posolstve Mestu a svetu odsúdil "brutálne prenasledovanie" obyvateľov Iraku a Sýrie a vyjadril nádej, že svet poskytne obetiam konfliktu humanitárnu pomoc.

25.12.2014 09:01 , aktualizované: 12:47
Pápež František Foto: ,
Pápež František prednáša posolstvo Urbi et Orbi z balkóna s výhľadom na námestie svätého Petra vo Vatikáne.
debata (5)

Ukrajine zmietanej vojnou na Donbasu popriala hlava rímskokatolíckej cirkvi „bratstvo a zmierenie“.

Pápež tvrdými slovami odsúdil „brutálne prenasledovanie“, masakre a únosy ľudí na Blízkom východe, ale aj v Nigérii a Pakistane. Násiliu sú vystavené etnické a náboženské skupiny v Sýrii a Iraku, mnoho ľudí už bolo unesených alebo zabitých v Nigérii, vyhlásil František. Odsúdil tiež hrozný incident v pakistanskom Pešávare, kde islamisti minulý týždeň zabili 141 ľudí, z toho 132 detí.

Desaťtisícom veriacich na námestí sv. Petra a miliónom ľudí pred televíziami a na internete v pápežskom požehnaní osemdesiatročný František povedal, že vianočné sviatky by mali „priniesť nádej utečencom, vyhnancom a exulantom, deťom, dospelým a starcom“ v blízkovýchodnom regióne aj po celom svete.

„Nech ľahostajnosť sa zmení vo ústretovosť a odpor v pohostinnosť, aby všetci, ktorí dnes trpia, mohli dostať potrebnú humanitárnu pomoc a prečkali útrapy zimy, vrátili sa do svojich krajín a žili dôstojne,“ vyhlásil pápež v posolstve vyslovených v taliančine. Osobitná vďaka si podľa neho zaslúžia ľudia pomáhajúci obetiam epidémie eboly.

Pápež, ktorý na vatikánsky stolec nastúpil vlani v marci, štvrtkovým prejavom uzatvára druhý rok svojho pontifikátu. V budúcom roku ho čaká rušný program vrátane ciest do Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky a Spojených štátov. Predsavzal si tiež reformu vatikánskej byrokracie, ktorej už adresoval niekoľko kritických prejavov.

František bozká sochu Ježiška počas slávnostnej... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Pápež František bozká sochu Ježiška počas slávnostnej omše na Štedrý deň v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne.

František vyzval ľudí, aby sa zaujímali o problémy druhých

Pápež František v stredu vyzval ľudí, aby sa zaujímali o problémy druhých a s pokojom zvládali náročné životné situácie.

Božie posolstvo pokoja je „silnejšie ako temnota a korupcia,“ povedal pápež počas tradičnej vianočnej omše v Svätopeterskej bazilike. Otázka, ktorú nám kladie betlehemské dieťa, znie jednoducho: „Umožním Bohu, aby ma miloval? … Máme odvahu prijať s láskavosťou ľudí, ktorí žijú blízko nás s ich ťažkosťami a problémami?“ Ako veľmi dnešný svet potrebuje láskavosť," zdôraznil František.

Pred omšou pápež prekvapujúco zavolal do utečeneckého tábora na predmestí irackého mesta Irbíl, kde sa zhromažďujú kresťania unikajúci pred terorom takzvanej organizácie Islamského štátu. „Ste ako Ježiš počas vianočnej noci. Nebolo preňho miesto a musel utiecť do Egypta, aby sa zachránil,“ uviedol pápež v pozdrave, ktorý sprostredkovala talianska televízna stanica Sat2000.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František