Rusko hrozí ukončením všetkých vzťahov s NATO

Politika Severoatlantickej aliancie (NATO) spôsobila, že z Ukrajiny sa stala "frontová línia konfrontácie" medzi Západom a Ruskom.

25.12.2014 13:25
debata (232)

Vyhlásil to námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov. Reagoval tým na rozhodnutie parlamentu v Kyjeve, ktorý v utorok presvedčivou väčšinou odhlasoval zrušenie neutrálneho štatútu krajiny a podporil vládne úsilie vstúpiť do NATO.

„Krajiny NATO dotlačili Kyjev k tomuto kontraproduktívnemu rozhodnutiu v snahe spraviť z Ukrajiny frontovú líniu konfrontácie s Ruskom,“ citovala agentúra Interfax Antonova. „Ak toto rozhodnutie v budúcnosti nadobudne vojenský charakter (v podobe vstupu Ukrajiny do NATO), tak primerane zareagujeme. Potom sa úplne prerušia väzby s NATO a prakticky nebude možné ich obnoviť,“ zdôraznil Antonov.

Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč. Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina