Zásobník v dôležitom líbyjskom termináli vraj zasiahla raketa

Raketa zasiahla zásobník vo východolíbyjskom ropnom termináli As-Sidr, o ktorý zvádzajú tuhé boje ozbrojené milície napojené na súperiace vlády v Líbyi.

25.12.2014 18:20
Líbya, stíhačka Foto: ,
Stíhačka štartuje zo základne na okraji ropného terminálu v Rás Lanúf.
debata (11)

S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters. Podľa zdroja agentúry AFP prišlo pri útokoch islamistických milícií v oblasti vo štvrtok o život najmenej 19 vojakov.

As-Sidr je najväčším vývozným terminálom v Líbyi, kde v súčasnosti existujú dva zákonodarné zbory a dve vlády. Islamisti ovládajú parlament v metropole Tripolis, zatiaľ čo vo východolíbyjskom Tobrúku pracuje parlament so silným zastúpením liberálov a federalistov. Potom, čo sa ozbrojené zložky oddané islamistickej vláde v Tripolise posunuli na východ, bol As-Sidr podobne ako neďaleký terminál Ras Lanúf uzavretý.

Podľa predstaviteľa bezpečnostnej služby spojenej s medzinárodne uznávanou vládou z východnej Líbye je škoda na zasiahnutom zásobníku v As-Sidr obmedzená. Iný predstaviteľ z líbyjského ministerstva pre ropný priemysel uviedol, že zásobník stále horí.

Strety vo štvrtok boli hlásené aj z mesta Syrta ležiaceho západne od As-Sidr. Podľa miestnych tu zahynulo najmenej 19 ľudí, napísal bez ďalších podrobností Reuters. Armádne zdroje AFP uviedli, že pri útokoch islamistických milícií v Syrte a v neďalekom ropnom regióne zahynulo 19 vojakov.

Boje medzi znepriatelenými frakciami v nepokojnej Líbyi zasiahli tunajšiu produkciu ropy, ktorá podľa hovorcu štátnej ropnej korporácie (NOC) klesla na 352 000 barelov ropy denne. V činnosti sú vraj iba príbrežné ropné zariadenia a tri pevninské ropné polia či terminály.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #raketa