Paródia o Kim Čong-unovi je v amerických kinách

Americká komédia The Interview, ktorá zosmiešňuje severokórejského vodcu a ktorá sa postarala o diplomatickú roztržku medzi KĽDR a USA, sa deň po sprístupnení na internete vo štvrtok konečne objavila v kinách.

25.12.2014 21:45
Soul, The Interview, Rozhovor, film, Sony... Foto: ,
Juhokórejský vojak prechádza v juhokórejskom Soule popri televíznej obrazovke s reklamou na film The Interview.
debata (26)

Prvé reakcie na snímku, ktorému sa hackerským útokom na štúdio Sony Pictures dostalo nechcenej bombastické reklamy, sú zmiešané. Vyplýva to z názorov citovaných denníkom The Daily Telegraph a agentúrou Reuters.

Sony Pictures, ktorá film za 44 miliónov dolárov vyrobila, sa stala terčom rozsiahleho počítačového útoku. Hackeri, za ktorými bol podľa amerických vyšetrovateľov Pchjongjang, sprístupnili verejnosti tajné materiály firmy a pohrozili teroristickými útokmi na kiná, ktoré snímku o Kim Čong-unovi premietnu.

Veľké reťazce kín sa preto rozhodli, že film neuvedú, a Sony následne od premietania ustúpila. Po negatívnej reakcii prezidenta Baracka Obamu na toto rozhodnutie hollywoodske štúdio od stredajšieho večera umožnilo záujemcom, aby sa za poplatok šiestich až 15 dolárov na snímku na webe buď pozreli, alebo si ho stiahli.

Od polnoci zo stredy na štvrtok miestneho času sa tiež začalo premietať vo viac ako 300 kinách radu miest, vrátane Los Angeles a New Yorku. Pôvodne chcelo snímku ukazovať 2500 kinosál. V Los Angeles prišli medzi divákmi aj herec Seth Rogen a tiež Evan Goldberg, ktorý s Rogenom film režíroval.

Podľa niektorých médií bola kvôli bezpečnostným obavám hocikde viditeľná prítomnosť strážcov poriadku. Riaditeľ Cinema Village Lee Peterson podľa agentúry Reuters povedal, že newyorská polícia sľúbila rozmiestniť policajta pred kinom. Niečo podobné údajne počul aj od Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Pri prvom premietaní vraj ale žiadny uniformovaný strážca poriadku nebol videný vonku ani vnútri kina.

Reakcie na paródiu pojednávajúce o atentáte na Kima sú rozporuplné. Kým losangeleskí diváci podľa Reuters pre dielo majú len slová chvály, The Daily Telegraph cituje aj opačné názory. „Je to paródia najvyššej úrovne. Myslím, že je to zábavné, ale rozhodne to nie je nič, čo by mohlo zvrhnúť monarchiu,“ povedal podľa Reuters pri odchode z kina divák Matt Orstein.

Spokojný bol aj jedenásťročný Marco Squitieri z Washingtonu, ktorý film videl na internete. „Je to celkom zábavné,“ povedal. Tiež vraj chápe, prečo sa snímka severokórejskej vláde nepáči. „Robia si zo Severnej Kórey dosť srandu.“

Naproti tomu Mark Rosen, ktorý považoval zhliadnutie filmu na webe za „svoju vlasteneckú povinnosť“, veľmi spokojný nie je. „Je to mrhanie slobodou prejavu. Bola to príležitosť povedať niečo zasväteného o Severnej Kórei, ale to sa nepodarilo,“ povedal.

Amy Hurleyová z Detroitu, ktorá zaplatila šesť dolárov za streaming zo servera YouTube Movies, bola vyložene sklamaná. Nepáčili sa jej niektoré postavy a srandičky podľa nej boli „staré a obohrané“. „Bolo to celé také chaotické. Som z toho trochu skľúčená, lebo som sa tešila, až to uvidím,“ dodala.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Kim Čong-un