Kyjev pokračuje vo výmene zajatcov s povstalcami

Na východe Ukrajiny v sobotu pokračuje výmena zajatcov medzi Kyjevom a proruskými separatistami. Malo by ísť už len o zlomok ľudí v porovnaní s piatkom, keď ukrajinská strana prepustila vyše 220 rebelov a proruská najmenej 145 ukrajinských vojakov.

27.12.2014 08:40 , aktualizované: 14:00
Ukrajina, vojaci, proruskí ozbrojenci, zajatci,... Foto: ,
Ukrajinský vojak vedie proruských separatistov počas výmeny zajatcov v Donecku.
debata (25)

Výmena zajatcov bola zatiaľ jediným hmatateľným výsledkom posledných kontaktov medzi oboma stranami. Tie majú viesť okrem iného k upevneniu prímeria, ktoré bolo naposledy dohodnuté začiatkom decembra, a k dohode o stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie.

Povstalci prepustili troch ukrajinských vojakov a civilistu

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v sobotu prepustili ďalších troch zajatých ukrajinských vojakov a jedného civilistu. Podľa agentúry Ukrinform to na Facebooku oznámil námestník ukrajinského ministra obrany Vasyl Budyk. Vydanie tejto štvorice by malo byť zavŕšením výmeny zajatcov, ktorej hlavná časť sa uskutočnila už v piatok. Povstalci pri nej podľa sobotných údajov ukrajinských médií prepustili 146 vojakov, za ktorých dostali 222 svojich ľudí.

Budyk poznamenal, že „teroristi“ – čo je termín Kyjeva pre povstalcov – troch vojakov a civilistu prepustili bez ďalšej recipročnej výmeny. Vojaci boli podľa neho v zajatí 118 dní a civilista bol povstalcami väznený 103 dní.

Ďalšie rokovanie je odložené na neurčito

Na Štedrý deň sa v bieloruskej metropole Minsku konalo predbežné rokovanie kontaktnej skupiny, tvorené zástupcami ukrajinskej vlády, separatistov, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Moskvy. Veľa informácií o jeho výsledku sa na verejnosť nedostalo, okrem toho, že rokovania bolo ťažké a že sa podarilo definitívne dohodnúť výmenu zajatcov.

Ďalšie stretnutie vyjednávačov sa očakávalo v piatok, ale bolo bez spresnenia odložené.

Kľúčovými bodmi rozhovorov je teraz dodržiavanie prímeria a stiahnutia ťažkej výzbroje z frontových línií preč z tridsaťkilo­metrovej bezpečnostnej zóny.

Pokoj zbraní je v súčasnosti znateľne výraznejšie rešpektovaný, ako pred niekoľkými týždňami, však ojedinelá provokatívna streľba sa stále niekde ozýva. Podľa armádnych zdrojov to tak bolo aj v noci na sobotu pri doneckom letisku.

Pokiaľ ide o sťahovanie ťažkých zbraní, generál Oleksandr Rozmaznin z generálneho štábu ukrajinskej armády vo štvrtok oznámil, že sa začne po 26. decembri v prípade, že bude dodržiavať prímerie.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kyjev #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #výmena zajatcov