V Pakistane zabili Talibanca, ktorý naplánoval útok na školu

Pakistanské bezpečnostné sily zabili veliteľa radikálneho hnutia Taliban, ktorý údajne naplánoval útok na školu v Péšávare. Pri tomto najhoršom teroristickom útoku v krajine zahynulo 150 ľudí, väčšinou školákov. Armáda v sobotu tiež oznámila, že pri ďalších náletoch v piatok večer zlikvidovala dve desiatky islamistických povstalcov.

27.12.2014 10:35
Taliban, Pakistan, útok na školu Foto: ,
Ľudia nesú rakvu s dieťaťom, ktoré neprežilo vyčíňanie Talibancov na škole.
debata (2)

Veliteľ, ktorého meno správy uvádzajú len ako „Saddám“, bol podľa agentúry AFP zabitý v noci na piatok pri prestrelke s bezpečnostnými silami v kmeňovej oblasti Chajbar, ktoré susedí s Péšávarom, kde sa masaker v škole odohral.

„Veliteľ Saddám bol obávaný terorista. Bol zabitý pri prestrelke s bezpečnostnými silami,“ povedal na tlačovej konferencii v Péšávare šéf miestnej vlády Šaháb Alí Šáh. „Šesť jeho komplicov bolo zranených a zadržaných,“ dodal s tým, že ich teraz vypočúvajú.

Saddám a jeho okruh ozbrojencov bol údajne zapojený tiež do niekoľkých nedávnych útokov na bezpečnostné sily, ktoré si vyžiadali značný počet obetí, uviedol Šáh bez ďalších podrobností.

Agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa armády napísala, že bojové lietadlá pakistanských ozbrojených síl zabili 23 rebelov pri ďalšom nálete na oblasť pri hraniciach s Afganistanom v kmeňovom území Severný Vaziristan. Zničila vraj zároveň podzemný tunelový systém a sklad zbraní a munície.

Pakistan zosilnel boj proti teroristickým a ozbrojeným skupinám po masakri, ktorý sa 16. decembra odohral v armádou vedenej škole. Medzi obeťami, ktoré postrieľali po zuby ozbrojení bojovníci Talibanu, bolo 134 detí.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf oznámil vytvorenie vojenských súdov, ktoré majú riešiť prípady spojené s terorizmom. Zrušil tiež šesť rokov platiace moratórium na vykonávanie trestov smrti. V pondelok oficiálni činitelia oznámili, že Pakistan plánuje v nasledujúcich týždňoch popraviť približne 500 ozbrojencov z ciel smrti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan #terorista #teroristický útok #škola