Bieloruský prezident odvolal premiéra a šéfa centrálnej banky

Bieloruský prezident Lukašenko v sobotu odvolal premiéra Michaila Mjasnikoviča, niektorých ministrov a tiež šéfa centrálnej banky.

27.12.2014 13:00 , aktualizované: 16:55
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
debata (17)

Podľa tlačovej agentúry TASS za nového predsedu vlády vymenoval Andreja Kobjakova a do čela Národnej banky Pavla Kallaura. Zmeny vykonal zjavne v súvislosti s ekonomickou krízou spôsobenou pádom ruského rubľa.

Kobjakov, ktorý má 54 rokov, zastával v minulosti rôzne funkcie, vrátane vicepremiéra alebo veľvyslanca v Rusku. Od roku 2012 bol vedúcim prezidentskej kancelárie. V tejto funkcii ho z rozhodnutia Lukašenka teraz nahradí Alexander Kosin, napísal TASS s odvolaním sa na informáciu tlačovej služby prezidenta.

Podľa bieloruskej ústavy premiéra menuje prezident so súhlasom dolnej komory parlamentu. Tento súhlas majú poslanci dať do dvoch týždňov od návrhu predloženého hlavou štátu.

Lukašenko tiež vymenil ministra hospodárstva a priemyslu a tiež riadiacich pracovníkov niekoľkých veľkých podnikov, ako je Minský automobilový závod, firma Belšina vyrábajúca pneumatiky alebo Minský motorový závod.

Bielorusko cíti dopad západných sankcií na Rusko

Agentúra AFP v súvislosti s týmito zmenami poznamenala, že aj keď bieloruský rubeľ nie je oficiálne napojený na ruskú menu, ktorej hodnota v poslednom čase dramaticky klesla, je Bielorusko na Rusku silne hospodársky závislé. Preto je veľmi citlivé na všetky otrasy ruskej ekonomiky spôsobené západnými sankciami a pádom ceny ropy.

Pokles ruského rubľa vyvolal v Bielorusku skutočnú paniku medzi obyvateľstvom, ktoré začalo rýchlo skupovať doláre. Centrálna banka v snahe tento vývoj zastaviť zaviedla dočasnú tridsaťpercentnú prirážku na nákup všetkých valút.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #bielorusko #centrálne banky #Alexandr Lukašenko