Ukrajina nepúšťala autá na Krym, obmedzila aj autobusy a vlaky

Ukrajina v sobotu prestala na niekoľko hodín púšťať osobné automobily na Krymský polostrov. Cestujúci musia vozidlá nechať na ukrajinskej strane a prechádzať cez hranicu pešo. Informujú o tom ruské agentúry, podľa ktorých Kyjev obmedzuje aj autobusové linky a vlakovú dopravu mieriacu na Krym, ktorý v marci anektovalo Rusko.

27.12.2014 16:10 , aktualizované: 22:33
debata (103)

„Kvôli týmto obmedzeniam sa na hraniciach začali tvoriť kolóny občanov, ktorí boli nútení opustiť osobné dopravné prostriedky a ísť na stranu Ruskej federácie pešo,“ cituje Interfax oznámenie tlačovej služby krymskej colnice. Ruské úrady vraj pre týchto ľudí teraz pripravujú kyvadlovú dopravu.

TASS dodáva, že podľa krymských úradníkov ukrajinskí colníci nebránia prejazd osobným automobilom idúcim opačným smerom, teda z Krymu na Ukrajinu.

Krymská colná služba uviedla, že popoludní Ukrajinci opäť otvorili hraničné priechody pre osobné vozidlá. Podľa agentúry TASS sa problémy týkali prechodov Armjansk a Perekop, zatiaľ čo tretí prechod Džankoj, ktorý je posledným na hraniciach s Krymom, fungoval normálne.

Tlačové agentúry v tejto súvislosti pripomínajú, že ukrajinské úrady už v piatok nariadili dopravným spoločnostiam zastaviť autobusové linky vedúce na Krym. Autobusy, ktoré už na Krym prišli, ale zatiaľ stále naberajú pasažierov na cestu na Ukrajinu a ukrajinská strana ich do krajiny púšťa.

V sobotu „krymský minister dopravy“ Anatolij Čurkin agentúre Interfax povedal, že Ukrajina jednostranne prestala vypravovať vlakové súpravy na Krym. Železničná doprava medzi polostrovom a ukrajinskými mestami má totiž byť 29. decembra zastavená.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #vlaky #Ukrajina #Krym #kríza na Ukrajine