Sýria vraj chce s opozíciou rokovať o ukončení vojny

Sýrska vláda je ochotná stretnúť sa v Moskve so zástupcami opozície na rokovania o ukončení sýrskej vojny. Oznámilo to v sobotu sýrske ministerstvo zahraničia. Dialóg chce v januári sprostredkovať Rusko.

27.12.2014 16:30
debata (3)

Podľa pôvodných správ z Ruska chce ale Moskva najprv pozvať delegácie oboch strán oddelene. Okolo 20. januára to majú byť ako prví zástupcovia sýrskej opozície a po nich predstaviteli­a vlády.

Sýrske ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že „Sýria je pripravená zúčastniť sa na predbežnom a konzultačnom stretnutí v Moskve a rokovať o návrhoch na ukončenie krízy“. Sýrske opozičné skupiny sa majú v polovici januára zísť v Káhire. Budú medzi nimi aj organizácie, ktoré Damask toleruje.

O sprostredkovanie mierových rozhovorov sa ako prvá pokúsila OSN, avšak obidve kolá, ktorá sa konali v Ženeve, stroskotali na neústupnosti oboch strán.

Boje v Sýrii sa začali na jar 2011. Zomrelo pri nich 200-tisíc ľudí a milióny Sýrčanov utiekli z domovov. Damask označuje všetkých oponentov za teroristov. Západ podporuje sekulárnu opozíciu, avšak neposkytol jej požadované zbrane. Dôvodom je obava, že by sa mohli dostať do rúk radikálov, ktorí bojujú tiež proti Damasku, ale ktorých cieľom nie je demokratická Sýria, ale Sýria spravovaná podľa islamského práva.

Jedna z týchto radikálnych organizácií – Islamský štát (IS) – tento rok vyhlásila na severe Sýrie a tiež Iraku kalifát. Pripojili sa k nej tisíce bojovníkov z cudziny; skupina dokáže prostredníctvom internetu osloviť ľudí všade na svete.

V Indonézii v sobotu tiež zatkli šesť osôb, ktoré sa chystali odísť do Sýrie a pripojiť sa k IS. Bolo medzi nimi podľa polície desaťročné dievča, najstarší mal 48 rokov. Zatknutí pochádzali z Makassaru v provincii Južné Sulawesi a chystali sa odletieť z Jakarty do Dauha. Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou. Má okolo 240 miliónov obyvateľov, z ktorých 88 percent sa hlási k islamu. Prevažná väčšina z nich k sunnitskému, teda k náboženstvu IS.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Sýria #Islamský štát