Rozmary zimy trápia Európu, Česko zasiahli tuhé mrazy

Česko zažíva kruté mrazy, keď na Šumave klesli teploty aj pod mínus 25 stupňov Celzia. Maďarské úrady zase motoristov varovali pred výdatnými snehovými zrážkami v západnej časti krajiny.

27.12.2014 18:10 , aktualizované: 21:03
Británia, sneh, zima, mráz, domy, Foto: ,
Britániu zasiahlo sneženie už v piatok.
debata (15)

Ťažkosti v súvislosti s počasím zaznamenali aj vo Francúzsku, kde sa objavili zápchy na diaľniciach.

Vodiči na väčšine územia Británie sa stretávajú s namrznutými cestami a snehom a britské úrady varujú pred tvorbou námrazy. Kvôli rozmarom zimného počasia museli byť už v piatok uzavreté letiska v Leedse a Liverpoole, v sobotu bola prevádzka obnovená.

V sobotu má naopak kvôli nepriaznivým meteorologickým podmienkam ťažkosti amsterdamské letisko, ktoré niekoľko letov zrušilo. Snežilo okrem iného aj vo Švajčiarsku a na juhozápade Nemecka, kde by v pohorí Čierny les mohlo napadnúť až 40 centimetrov sne­hu.

Spravodajská stanica BBC varovala, že poľadovicou sú najviac ohrozené sever Anglicko, Wales, južné Škótsko a Severné Írsko. V anglickom regióne East Midlands severne od Londýna sa zhruba 2-tisíc domácností ocitlo bez dodávok elektrickej energie.

Britániu zasiahlo sneženie už v piatok, čo vyústilo do nočného chaosu na cestách. Zhruba tridsať ľudí vrátane tehotnej ženy muselo stráviť noc v kostole v Sheffielde po tom, čo ich diaľkový autobus uviazol v závejoch. Podobný osud stretol mnoho vodičov na diaľnici M1, ktorá spája Londýn so severným Anglickom.

Meteorologický úrad vydal pre celé územie Spojeného kráľovstva takzvanú žltú výstrahu, ktorá je najnižšia z troch stupňov a znamená varovanie pred nepriaznivými podmienkami. Meteorológovia predpokladajú, že zlé počasie bude panovať až do stredy. Dopravu na cestách môže navyše skomplikovať topenie snehu a jeho opätovné zmrznutie.

Pre prívaly snehu boli v piatok uzavreté britské letiská v Liverpoole a Leedse, aby technické služby mohli vyčistiť vzletové a pristávacie dráhy. Časť letov bola presmerovaná do Manchestru, kde sa kvôli tomu cestujúci potýkali s meškaniami. V sobotu sa už prevádzka na letiskách vrátil do normálu.

Naopak holandské aerolinky KLM ohlásili, že niektoré ich lety odbavované na amsterdamskom letisku Schipol sú v sobotu zrušené, prípadne oneskorené. Dôvodom je predveď sneženia.

Médiá vo Švajčiarsku v sobotu informovali, že po Vianociach na blate napadol konečne prvýkrát v tohtoročnej zimnej sezóne sneh aj v nížinách a údoliach. Policajti hlásia kvôli snehu množstvo dopravných nehôd. Problémy mala aj železnica: vlaky nejazdili napríklad medzi Ženevou a Bernom, ochromená bola aj prímestská železnica v metropole. S hustým snežením sa potýkalo letisko v Zürichu, ktoré odbavovalo lety so zhruba hodinovým oneskorením.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #letisko #sneh #zima #námraza