Vodca palestínskeho Hamasu hovoril o slobodnom Jeruzaleme

Politický vodca palestínskej radikálnej strany Hamas Chálid Mišál v sobotu ocenil Turecko ako zdroj sily moslimov. Na zhromaždení tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Mišál vyjadril nádej na skoré "oslobodenie Jeruzalema a Palestíny". K rečníckemu pultu ho uviedol turecký premiér a šéf AKP Ahmet Davutoglu.

27.12.2014 20:20
debata (3)

Mišalov prejav prerušovalo za sály volanie Alláhu akbar a Preč s Izraelom. Mnoho ľudí mávalo tureckými a palestínskymi zástavkami.

„Ak Boh dá, oslobodíme v budúcnosti Palestínu a Jeruzalem,“ povedal Mišál, ktorý žije v exile a stojí na čele organizácie, ktorej programom je boj proti Izraelu.

Davutoglu vo svojom prejave povedal, že zdraví „všetkých odvážnych, ktorí si robia nárok na Jeruzalem“. Palestínčania počítajú s tým, že sa v budúcnosti východný Jeruzalem stane hlavným mestom ich štátu.

Turecko mávalo dobré vzťahy s Izraelom, ale od izraelského zásahu proti flotile vyslanej z Turecka na protest proti blokáde pásma Gazy, sa vzťahy zhoršili. Izraelčania pri ňom v roku 2010 zabili deväť aktivistov, ktorí boli na najväčšej z lodí. Turecko potom pozastavilo platnosť vojenských zmlúv s Izraelom, obmedzilo svoje tamojšie zastúpenie a vypovedalo izraelského veľvyslanca.

Davutoglu na zjazde AKP hovoril o tureckej vlajke ako o symbole „všetkých utláčaných“. „Táto červená vlajka bude viať vedľa vlajok Palestíny, slobodnej Sýrie a vedľa práporov všetkých nevinných na celom svete,“ povedal.

K veľkým zástancom boja Palestínčanov patrí tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý Izrael často kritizuje za vojenské operácie v pásme Gazy, ktorému Hamas vládne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Sýria #Turecko #jeruzalem