Merkelová telefonicky rokovala o ukrajinskej kríze s Porošenkom

Situáciu na východnej Ukrajine môže stabilizovať len dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o deliacu líniu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to vyhlásila v telefonáte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, uviedla v nedeľu agentúra DPA. Merkelová sa v tejto súvislosť opäť obrátila na Rusko, aby v rokovaní s rebelmi využilo svoj vplyv.

28.12.2014 17:40
Nemecko, Angela Merkelová, kancelárka Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (346)

Rozhovor sa uskutočnil v sobotu večer, ale podrobnosti o ňom Kyjev aj Berlín zverejnili až v nedeľu. Porošenko informoval Merkelovú o výmene zajatcov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, pri ktorej sa zo zajatia dostalo 150 ukrajinských vojakov a vyše 220 povstalcov. Predstavitelia kyjevskej vlády a samozvaných separatistických republík na východe Ukrajiny sa na výmene dohodli v stredu. Porošenko tiež povedal, že by chcel s výmenami zajatcov pokračovať.

Témou telefonátu bola aj zlá ekonomická situácia Ukrajiny. Obaja štátnici sa podľa ruskej tlačovej agentúry TASS zhodli, že ukrajinskému hospodárstvu by prospel nový program Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý by zároveň povzbudil zahraničných darcov k ďalšej pomoci.

O udalostiach na Ukrajine v sobotu hovorila Merkelová tiež s kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom.

Kedy sa stretne kontaktná skupina, nevedno

Situácia na východe Ukrajiny, kde je vyhlásené prímerie, bola v noci na nedeľu aj cez deň pokojná. Ukrajinská armáda uviedla, že v noci nezaznamenala žiadne boje, naopak povstalci v Donecku obvinili Kyjev z niekoľkých útokov. Doneckí rebeli v nedeľu tiež uviedli, že sa pripravujú na stretnutie s ukrajinským velením.

Cieľom schôdzky je vraj nájsť zhodu v tom, ako dodržiavať mierové dohody z Minska a ako s ukrajinskou armádou koordinovať činnosť. Po rokovaní prisľúbili povstalci urobiť „závažné vyhlásenie“. Kyjev ale podľa TASS konanie schôdzky a ani jej časový harmonogram zatiaľ nepotvrdil.

V nedeľu sa podľa niektorých vyhlásení ukrajinských aj povstaleckých lídrov mala v Minsku opäť zísť takzvaná kontaktná skupina, ktorú tvoria predstavitelia ukrajinskej vlády, separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ďalším možným termínom je pondelok. Či a kedy sa stretnutie skutočne odohrá, však nie je známe.

346 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #Kyjev #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #proruskí separatisti