V Glasgowe diagnostikovali prvý prípad eboly

Škótska vláda potvrdila, že v Glasgowe diagnostikovali prvý prípad eboly vo Veľkej Británii. Pacientom je zdravotná pracovníčka, ktorá pomáhala bojovať proti ochoreniu v západnej Afrike.

30.12.2014 13:23 , aktualizované: 16:58
debata

Ženu izolovali a medzičasom už aj previezli do nemocnice v Londýne, pričom sanitku sprevádzalo niekoľko policajných vozidiel. Hospitalizovaná bude v špeciálnom centre pre ebolu v Royal Free Hospital. Do Británie pricestovala v nedeľu v noci zo Sierra Leone a ochorela v pondelok ráno.

V Británii sa objavili aj ďalší podozriví z nákazy ebolou

Británia hlási ďalšie dva prípady pacientov, u ktorých je podozrenie, že sa nakazili vírusom eboly. Čaká sa na výsledky ich testov.

Obaja pacienti sa nedávno vrátili zo západnej Afriky. Žiadny z nich nebol v kontakte s hospitalizovanou nakazenou zdravotníčkou, ani vzájomne sa vraj nestretli. Jeden je v nemocnice Royal Cornwall na juhozápade Anglicka, druhý v zariadení Aberdeen Royal Infirmary v Škótsku.

Nové prípady nakazené pacientky a dvoch podozrivých pacientov v Británii oživili diskusiu o bezpečnostných opatreniach okolo osôb prichádzajúcich z oblastí postihnutých epidémiou eboly v západnej Afrike, uviedla stanica BBC.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že počet ľudí infikovaných ebolou v troch najpostihnutejších afrických krajinách Sierra Leone, Libérii a Guinei prekročil 20 000, pričom vyše 7 842 epidémii doteraz podľahlo. Viac než tretinu tvoria laboratórne potvrdené prípady v Sierra Leone, ktorá sa stala ochorením vôbec najzasiahnutejšou krajinou. Terajšia epidémia eboly je pritom najsmrtiacejšou v dejinách. WHO však opakovane varuje, že skutočná bilancia je pravdepodobne ešte horšia, keďže mnohí pacienti nemôžu alebo nechcú navštíviť lekára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #WHO #epidémia #Škótsko #ebola