Lotyšsko preberá predsedníctvo EÚ, musí riešiť krízu na Ukrajine

Lotyši prevzali po Taliansku kormidlo Európskej únie a ujímajú sa na budúci polrok predsedníctva tohto európskeho bloku. Lotyšsko, ktoré má ako bývalá sovietska republika trpké skúsenosti s podriadenosťou voči Moskve, za jednu z najdôležitejších úloh považuje rokovania s Ruskom kvôli ukrajinskej kríze.

01.01.2015 08:38
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Prvý polrok v roku 2015 povedie Európsku úniu Lotyšsko.
debata (24)

Nemenej dôležitou témou je pre Rigu aj energetická a hospodárska stabilita EÚ, už v polovici roka má byť pripravený Európsky fond strategických investícií.

„Samozrejme sú vzťahy s Ruskom kľúčovým prvkom,“ vyhlásila Ilze Juhasoneová, lotyšská veľvyslankyňa pri EÚ. Zároveň však vysvetlila, že jej krajina nepovažuje ukrajinský konflikt za jediný vrchol zahraničnej politiky únie. Zdôraznila, že EÚ so znepokojením sleduje vývoj v Líbyi, Sýrii a Iraku alebo problematiku „zahraničných bojovníkov“, ktorí z krajín únie odchádzajú bojovať za teroristický Islamský štát a Brusel sa ich návratu obáva.

Riga postup Ruska tvrdo odsudzuje

Téma Ukrajiny a Ruska však zostáva na poprednom mieste diplomacie EÚ. Analytici v súvislosti s lotyšským predsedníctvom upozorňovali na to, že Riga patrí k stúpencom tvrdého prístupu voči Moskve a že krajina spolu so svojimi pobaltskými susedmi Litvou a Estónskom sleduje vývoj na Ukrajine, predovšetkým ruskú anexiu Krymu, s veľkými obavami. Lotyšská vláda však uisťuje, že na čele EÚ bude konať bez predsudkov.

„Jedno je isté, nebudeme protiruským ani proruským predsedníctvom, nebudeme tiež predsedníctvom, ktoré neberie do úvahy názory všetkých členských štátov,“ vyhlásil lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs.

Lotyšsko okrem diplomatických otázok čaká v nasledujúcich mesiacoch aj dôležitá téma hospodárskeho rastu EÚ. Lotyši totiž budú riadiť vytváranie presnej podoby Európskeho fondu strategických investícií, ktoré má byť hotové do júna. Z fondu, ktorý navrhol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, by mala ekonomika únie v budúcich rokoch získať 315 miliárd eur.

Logom predsedníctva je mlynský kameň

Riga bude tiež riešiť problematiku digitálneho voľného trhu, ďalších reforiem telekomunikácií či „energetickej únie členských krajín. Lepšie prepojenie energetických sústav a väčšia rozmanitosť energetických zdrojov sú pre EÚ strategickým krokom, pretože mnoho štátov únie vrátane Lotyšska sú energeticky závislé na Rusku.

Za logo svojho predsedníctva si Lotyši vybrali mlynský kameň, symbol stálosti a blahobytu. „Lotyšské predsedníctvo – základný mlynský kameň, ktorý sa otáča a poháňa kolo Európskej únie, rieši problémy a posilňuje významnú úlohu únie,“ formuloval Rinkévičs kurz najbližších šiestich mesiacov.

Po Lotyšsku, ktoré je po Litve druhou pobaltskou republikou v čele EÚ, prevezme od júla predsedníctvo Luxembursko.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Lotyšsko #predsedníctvo