Ultrapravicové hnutia Azov a Ajdar ohrozujú novú Ukrajinu

Napriek nemalému pokroku v rozvoji Ukrajiny, má krajina pred sebou novú hrozbu - sú ňou nezávislí velitelia a ozbrojené formácie, upozornil na prelome rokov denník Washington Post v článku pod titulkom Warlords and armed groups threaten Ukraine’s rebuilding.

01.01.2015 17:21
Petro Porošenko Foto:
Pred ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom (na snímke) stojí neľahká úloha. Zvládnuť narastajúci vplyv dobrovoľných jednotiek, medzi ktorými sú aj radikálne ultrakonzervatívne hnutia. Na zábere je prezident na návšteve vojenského útvaru v Ľvove.
debata (519)

„V februári, po páde Janukovyča a následnej ruskej agresii, sa nová vláda musela postarať o zle pripravenú armádu a využiť pritom tisíce dobrovoľníkov,“ pripomína denník s tým, že medzi nimi bolo veľa účastníkov udalostí na Majdane. Finančnú pomoc im poskytli hlavne obyčajní ľudia, ktorí prispeli na dobrovoľné zbierky, ale boli to aj stredné a malé podniky.

Neveľkú časť dobrovoľníckych formácií tvorili podľa novín predstavitelia ultrapravicových hnutí, ktoré bojovali z ideologických dôvodov. Bol medzi nimi ultrakonzervatívny Pravý sektor aj prápor Azov, ktorého členovia počas protestov na Majdane nemali podporu pre ich extrémne nacionalistické a antidemokratické názory. Ďalšie dobrovoľnícke brigády, ako napríklad Dnepr-1, sformovali oligarchovia za svoje peniaze a mali ich dôveru.

Dobrovoľné jednotky sa ukazujú v zlom svetle

„Väčšina dobrovoľných jednotiek sa postupne zmenila na oddiely špeciálneho určenia v rámci ministerstva vnútra alebo ministerstva obrany. V súčasnosti ale niektoré z nich, hlavne tie pod vplyvom oligarchov a ultrapravicových hnutí, sa ukazujú v nie najlepšom svetle. V posledných mesiacoch zastrašovali a unášali vládnych úradníkov, hrozili prevzatím moci v prípade, že prezident Petro Porošenko nebude schopný poraziť Rusko. Zároveň sa zúčastňovali ako ozbrojené skupiny na nezákonnom obsadzovaní firiem alebo miestnych samospráv,“ pripomína Washington Post.

V tejto súvislosti denník uvádza ako príklad augustový únos predsedu Štátneho výboru pre pôdny fond príslušníkmi práporu Dnepr-1. V polovici decembra zase zablokovali humanitárny konvoj smerujúci do Donbasu na územie kontrolované proruskými separatistami, kde hrozí rozsiahla humanitná katastrofa. Na druhej strane prápor Azov sa 23. decembra rozhodol prevziať kontrolu nad prístavom Mariupoľ a to bez súhlasu miestnych úradov i vlády v Kyjeve.

Ako konštatuje americký denník, len v súvislosti s príslušníkmi práporu Ajdar začala prokuratúra trestné stíhanie v 38 prípadoch. Opakované nedodržiavanie disciplíny, nehorázne bezprávie vrátane vydierania, sa mení podľa Washington Post na ohrozenie stability v aj beztak zložitej situácii na Ukrajine. Dobrovoľnícke prápory tak vyvolávajú obavy v prezidentskej kancelárii. Porošenko túto tému už predniesol na novembrovom rokovaní Rady bezpečnosti a obrany štátu.

„Najväčšiu obavu ale vyvoláva postoj ministra vnútra Arsena Avakova,“ upozorňuje Washington Post. Podľa neho namiesto toho, aby zakročil proti spomínaným neduhom príslušníkov dobrovoľných práporov, aby preveroval ich minulosť a menoval velenie na základe previerok, minister navrhol vyzbrojiť prápory ťažkou technikou vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty a povýšil ich štatút na brigády. „Znepokojujúce je aj to, že v septembri menoval veliteľa neonacistickej brigády Azov za šéfa Kyjevskej oblastnej policajnej správy,“ pripomína denník.

Ťažká úloha pre prezidenta Porošenka

Podľa novín rovnako znepokojujúce je aj chovanie Igora Kolomojského, gubernátora Dnepropetrovskej oblasti, ktorý „zohral kľúčovú a veľmi čestnú úlohu pri stabilizácii situácie na východe Ukrajiny“. Ako ale tvrdí Washington Post, teraz ignoruje ústrednú vládu, bráni humanitným konvojom dopraviť náklad do Donbasu a dovoľuje brigádam, ktoré financuje, páchať protiprávne činy.

Čo robiť v tejto situácii, kladú si noviny otázku s tým, že Porošenko sa zjavne pokúša problém vyriešiť, ale „zatiaľ váha alebo možno nie je toho schopný“. Aby bol úspešný, bude pravdepodobne musieť hľadať spoločnú reč s premiérom Jaceňukom. Ibaže ten sa neponáhľa postaviť sa spomínanej hrozbe. Avakov je totiž jedným z jeho hlavných spojencov.

„Západní finanční sponzori by mali v prvom rade pomôcť Kyjevu s protiopatreniami namierenými proti hroziacej vojenskej diktatúre a trvať na tom, aby ukrajinské vedenie začlenilo príslušníkov dobrovoľníckych práporov v rámci pravidelnej armády,“ radia americké noviny. Zároveň upozorňujú, že „legitímne ukrajinské vedenie už nemôže zatvárať oči pred narastajúcou hrozbou“.

© Autorské práva vyhradené

519 debata chyba
Viac na túto tému: #The Washington Post #Ukrajina