Merkelová tlačí na Kremeľ, Putin nevráti Krym Kyjevu

Kým svet vítal príchod roku 2015 a Čína smútila nad desiatkami ušliapaných v Šanghaji, mnohí európski štátnici napínali svaly. Ich novoročné prejavy poznačil ukrajinský konflikt. Iskrilo sa najmä medzi Berlínom a Moskvou.

02.01.2015 09:00
Rusko, Nový rok Foto: ,
Na Červenom námestí v Moskve, pod kremeľskou Spasskou vežou, zadebnenou pre rekonštrukciu, vítalo príchod roku 2015 vyše stotisíc ľudí.
debata (882)

Najostrejšie výčitky Vladimirovi Putinovi, ktorý práve oslávil 15. výročie príchodu do Kremľa, adresovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej politika ruského prezidenta otriasla „základmi mierového spolužitia v Európe“. Jedna z najmocnejších političiek sveta Rusko varovala, že Európa nestrpí také správanie. „Netreba pochybovať o tom, že Európa nemôže súhlasiť a súhlasiť nebude s takzvaným právom silnejšieho, ktorý ignoruje medzinárodné právo. Európa sa nedá rozdeliť, bude postupovať zomknuto na obranu svetového poriadku a svojich hodnôt,“ upozornila Kremeľ, že jeho pokusy naštrbiť jednotný postup európskej dvadsaťosmičky sú odsúdené na neúspech.

Merkelová, ktorá sa chystá o dva týždne spolu s prezidentmi Ukrajiny a Francúzska zasadnúť s Putinom za jeden stôl, potvrdila, že jej ide o bezpečnosť v Európe „spoločne s Ruskom a nie proti Rusku“. Nenechala však nikoho na pochybách, že Západ nikdy neuzná ruskú anexiu Krymu a nezmieri sa s ozbrojenou podporou proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Krym ako míľnik

Putin, ktorý prvý raz predniesol novoročný prejav nie pod Spasskou vežou (táto dominanta Kremľa je počas rekonštrukcie zadebnená), označil pripojenie Krymu k Rusku nielen za najdôležitejšiu udalosť uplynulého roku, ale priamo za míľnik v ruskej histórii. „Láska k vlasti je jedným z najsilnejších a najpovznášajú­cejších citov. V plnej miere sa prejavila v bratskej podpore Sevastopoľa a Krymu, keď sa rozhodli vrátiť do rodného domu,“ vyhlásil a dodal: „Táto udalosť zostane navždy jedným z najdôležitejších míľnikov histórie našej vlasti.“ Šéf Kremľa, ktorý sa napriek čoraz hlbšej medzinárodnej izolácii krajiny, západným sankciám a prepadu rubľa teší stále vyše 80-percentnej domácej podpore, poďakoval spoluobčanom za „neochvejnú pripravenosť brániť záujmy Ruska v dňoch triumfu i v časoch skúšok“. „Tento rok bude taký, akým si ho sami urobíme,“ odkázal Rusom, ktorých podľa predpovedí ekonómov čaká obdobie uťahovania opaskov.

Zvíťazíme, sľubuje Porošenko

Ani ukrajinský prezident Petro Porošenko v prvom novoročnom prejave od nástupu do funkcie spoluobčanom nesľúbil rýchly koniec krízy. „Rok 2015 nebude ľahký. Ale verím, že sa do dejín zapíše ako rok štartu hlbokých reforiem, ktoré otvoria našu cestu k členstvu v EÚ," vyhlásil. Z problémov, ktorým Ukrajina čelí, obvinil Porošenko východného suseda. „Rok, ktorý sa končí, bol najťažší v posledných siedmich desaťročiach, od roku 1945. Najukrutnejší nepriateľ vztiahol ruku na naše životy, územie, slobodu, nezávislosť,“ vyhlásil v neskrývanej narážke na Rusko, ktoré po februárovom prevrate v Kyjeve anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym a podnietilo povstanie proruských separatistov na východe krajiny. „Túto vlasteneckú vojnu určite vyhráme, pretože je to pre nás vojna spravodlivá,“ zdôraznil ukrajinský prezident v prejave, ktorý predniesol netradične v spoločnosti vojakov a dobrovoľníkov, účastníkov bojov proti separatistom.

Smrtiaca tlačenica v Šanghaji

V jednom z najväčších miest Číny sa oslavy príchodu roku 2015 zmenili na smrtiacu tlačenicu. Chaos na preplnenom nábreží v Šanghaji vypukol po tom, čo z výškovej budovy niekto medzi dav vhodil atrapy dolárových bankoviek. O život prišlo 36 ľudí, ďalších takmer päťdesiat utrpelo zranenia. Silvestrovské oslavy v 24-miliónovom veľkomeste sú z roka na rok masovejšie. Vlani sa na nich zúčastnilo takmer pol milióna ľudí. V obave, že nezvládnuteľný dav by mohol niekoho ušliapať, úrady pred týždňom oficiálne zrušili laserovú šou a masové odpočítavanie úderov polnoci. Masy sa však napriek tomu na obľúbenom mieste zišli.

© Autorské práva vyhradené

882 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Krym #Petro Porošenko