Pri Paríži pochovali rómske dievčatko. Stalo sa symbolom diskriminácie

V obci Vissous pri Paríži za účasti stoviek osôb pochovali rómske dievčatko, ktoré odmietlo uložiť do hrobu na svojom cintoríne neďaleké mestečko Champlan. Odmietnutie vyvolalo vo Francúzsku pohoršenie, ku ktorému sa pridal aj prezident Francois Hollande. Prípad začala v pondelok vyšetrovať aj miestna justícia.

05.01.2015 18:48
debata (22)
Osud mŕtveho rómskeho dievčatka, ktorého... Foto: www.leparisien.fr
pohreb rómskeho dievčatka Osud mŕtveho rómskeho dievčatka, ktorého starosta obce Champlan odmietol pochovať, sledujú všetky celoštátne médiá.

Rómske dievčatko Maria Francesca, ktorej rumunská rodina žije v rómskej osade neďaleko mestečka Champlan 18 kilometrov juhozápadne od Paríža, zomrela v noci na 26. decembra v nemocnici v neďalekom Corbeil na syndróm náhleho úmrtia novorodenca. Mala dva a pol mesiaca.

Podľa pohrebnej služby, ktorá sa na žiadosť rodiny dievčatka obrátila na radnicu Champlanu, starosta obce Christian Leclerc pohreb odmietol. „Nie je povinný sa ospravedlňovať, ale podobné zamietnutia sú veľmi vzácne,“ povedal šéf pohrebného ústavu v obci Corbeil Julien Guenzi.

Podľa denníka Le Parisien starosta rozhodnutie v telefonickom rozhovore vysvetlil tým, že na cintoríne je málo miesta a že prednosť majú miestni daňoví poplatníci, ku ktorým rodina zosnulého dievčatka nepatrila.

Odmietnutie pohrebu odsúdila aj Le Penová

Správy o tejto udalosti vyvolali ostré reakcie zo strany verejnosti aj od predstaviteľov mimovládnych organizácií a štátu. Aj šéfka nacionalistického Národného frontu Marine Le Penová, ktorá brojí proti prisťahovalectvu, označila prístup starostu za „prejav nedostatku ľudskosti“.

Starosta dlho na kritiku nereagoval a nakoniec v nedeľu vyhlásil, že išlo o nedorozumenie. „Došlo k chybe v interpretácii pri procese rozhodovania. Mali sme na výber medzi obcami Corbeil a Champlan. Dal som v stredu ráno telefonicky súhlas s oboma variantmi. Mám textovú správu, ktorá to dokazuje. Je to všetko nafúknuté. Skutočne ma veľmi mrzí, že to nadobudlo takéto rozmery,“ vyhlásil starosta.

Miestna prokuratúra v pondelok oznámila, že začala vyšetrovanie prípadu pre podozrenie, že došlo k diskriminácii osôb. Chce zistiť podmienky, za akých radnica odmietla žiadosť rodiny o pochovanie dieťaťa.

Francúzi majú najprísnejšie postupy voči Rómom

Podľa francúzskeho zákona sa blízki zosnulého majú obracať so žiadosťou o uloženie do hrobu na starostu tej obce, v ktorej nebožtík býval, alebo kde zomrel, či kde má jeho rodina spoločný hrob. V ostatných prípadoch starostovia môžu pochovanie odmietnuť.

Prítomnosť Rómov z východnej Európy, predovšetkým z Rumunska a Bulharska, že vo Francúzsku horúca politická téma. V krajine ich odhadom žije 20-tisíc. Francúzsko presadzuje jeden z vôbec najprísnejších postupov proti rómskym imigrantom, vrátane pravidelnej likvidácie ich táborov a nútenej deportácie do krajín pôvodu. Proti tomu však protestujú ochrancovia ľudských práv.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rómovia #pohreb