Islam rozdelil nemeckú spoločnosť. V Drážďanoch demonštrovali tisícky ľudí

Tisíce stúpencov hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) v pondelok večer znovu demonštrovali v Drážďanoch proti posilňovaniu islamu v Nemecku. Menšie zhromaždenia priaznivcov hnutia sa konali aj v ďalších nemeckých mestách, tam však zároveň manifestujú aj odporcovia Pegidy.

05.01.2015 20:37
Drážďany, demonštrácia, islam Foto: ,
Tisícky Nemcov demonštrovali v Drážďanoch proti silnejúcej islamizácii Nemecka.
debata (147)

Podľa televízie n-tv sa v Drážďanoch na prvej povianočnej demonštrácie Pegidy zišlo vyše 10-tisíc ľudí. Od účasti ich neodradila ani falošná správa o zrušení akcie, ktorú neznámi hackeri dopoludnia zverejnili na internetových stránkach hnutia. Demonštrácia prebieha pokojne a nie sú hlásené žiadne konflikty medzi priaznivcami a odporcami Pegidy.

Demonštrácia v Drážďanoch prebehla pokojne.

Menšie demonštrácie proti islamizácii Nemecka sa konajú aj v Kolíne nad Rýnom a v Berlíne. V Kolíne nad Rýnom sa podľa policajných odhadov zišlo zhruba 250 priaznivcov Pegidy, v nemeckej metropole 350. „Pegida správne upozorňuje na problémy, ktoré Nemecko má. Proti hnutiu stoja jedine ľavicoví extrémisti,“ povedal jeden z účastníkov berlínskej demonštrácie.

Do ulíc vyšli aj odporcovia Pegidy

V Berlíne i v Kolíne však prevažujú odporcovia Pegidy. V meste na Rýne sa podľa polície zhromaždilo okolo 3-tisíc demonštrantov, ktorí žiadajú otvorenú spoločnosť. V Berlíne sa podvečer uskutočnili tri zhromaždenia proti Pegide, na najväčšom z nich pred Brandenburskou bránou bolo podľa policajných odhadov vyše dvetisíc ľudí.

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Obavy.

Medzi demonštrantmi prevažovali ľudia tureckého pôvodu, ktorí sa cítia byť Pegidou ohrození. „Žijem v Nemecku, pracujem tu a platím tu dane. Prečo na mňa niekto útočí len preto, že som moslim?“ povedal jeden z demonštrantov. „Chceme ukázať, že Pegida nezastupuje jediný názor v spoločnosti,“ zdôraznil ďalší.

Pegida využíva protiislamské nálady, ktoré v Nemecku silnejú. Na jeseň začalo hnutie v Drážďanoch organizovať pravidelné pondelňajšie demonštrácie, na najväčšej z nich sa krátko pred Vianocami zišlo 17 500 ľudí. V ďalších nemeckých mestách však hnutie zatiaľ výraznú podporu nezískalo.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #demonštrácia #Pegida