Francúzska polícia stále pátra po útočníkoch, prehľadáva domy aj les

V rámci vyšetrovania stredajšieho atentátu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, bolo doteraz zadržaných deväť ľudí.

08.01.2015 07:13 , aktualizované: 22:38
Francúzsko, polícia, teroristi, Charlie Hebdo Foto: ,
Francúzske policajné jednotky prehľadávajú okolie v Longponte, severovýchodne od Paríža.
debata (1)

Do pátrania po dvoch hlavných podozrivých a ich prípadných komplicoch sa zapojilo 88 000 policajtov. Uviedol to večer francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Tiež oznámil, že v nedeľu sa v Paríži uskutoční schôdzka amerických a európskych ministrov vnútra a spravodlivosti k boju proti prívržencom džihádu, islamskej svätej vojny.

Pátranie po oboch mužoch, ktorí už podľa všetkého nemajú k dispozícii auto, sa podľa ministra teraz sústredí na oblasť asi 80 kilometrov severovýchodne od Paríža. Polícia oblasť úplne uzavrela a pri zátarás čakajú na ďalší vývoj štáby televízií a ďalších médií. Prehľadanie značne zalesnenej oblasti s rozlohou niekoľkých stoviek kilometrov štvorcových ale podľa komentárov potrvá zrejme policajtom dlho.

Nad miestom, kde sa mali údajne podozriví skrývať, prelietavali vrtuľníky, povolané boli aj zásahové jednotky napríklad v dedine Longpont prehľadávali policajti dom po dome. Najmladší z údajných atentátnikov sa už vzdal polícii, jeho podiel na útoku je ale nejasný.

Hlavní podozriví – bratia Chérif a Said Kouachiovi, ktorí majú 32 a 34 rokov – boli stále na úteku. Podľa svedkov sa najprv pohybovali na severe Francúzska v bielom Renault Clio, mali na tvárach kukly a boli ozbrojení.

Miestne médiá následne informovali, že muži vyzerajúci ako podozriví prepadli vo štvrtok ráno benzínovú stanicu na severovýchode Francúzska. Potom útočníci automobil, v ktorom utekali, opustili. Páchateľov sa podarilo identifikovať s pomocou osobných dokladov, ktoré Said Kouachi nechal v aute, ktorým útočníci odišli z miesta činu.

Jeden z podozrivých sa prihlásil na polícii

Tretí podozrivý, 18-ročný Hamyd Mourad, sa na severe Francúzska sám prihlásil na policajnej stanici v Charleville-Mézières na severe Francúzska po tom, čo jeho meno začalo kolovať na sociálnych sieťach. Podľa niektorých francúzskych serverov je ale jeho zapojenie do útoku nejasné a nie je vylúčené, že ide len o zhodu mien. Mourad tvrdí, že je nevinný, a jeho blízki sú vraj ochotní dosvedčiť, že bol v čase útoku v škole.

Polícia zadržala v súvislosti s atentátom sedem ľudí. Zástupcovia Charlie Hebdo už oznámili, že týždenník budúci týždeň normálne vyjde.

V rámci vyšetrovania bolo zadržaných na rôznych miestach deväť osôb, predovšetkým v Remeši, kde sa minimálne jeden z bratov v poslednej dobe zdržiaval. Bezpečnostné služby s ohľadom na priebeh vyšetrovania k vypočúvaným osobám zatiaľ nič neuviedli. Podľa médií ide o príbuzných a známych oboch podozrivých.

Polícia v noci zasahovala v mestách Reims, Paríž, Štrasburg a Charleville-Mézires na belgickej hranici.

zväčšiť Bratia Said a Chérif Kouachiovci sú napriek... Foto: Reuters, HANDOUT
Kouachi, Kouachiovci Bratia Said a Chérif Kouachiovci sú napriek celoštátnemu pátraniu stále na úteku.

Jeden z bratov zodpovedných pravdepodobne za stredajší teroristický útok bol pred niekoľkými rokmi vo Francúzsku odsúdený. Chérif Kouachi dostal v roku 2008 nepodmienečný trest 18 mesiacov za verbovanie islamistických bojovníkov pre oddiely extrémistov operujúcich v Iraku, oznámila francúzska tlač.

Podľa televízie BFM TV mala francúzska polícia z minulosti informácie o oboch zločincoch, ktorí sú pravdepodobne zodpovední za stredajšiu smrť 12 ľudí. Na verbovaní islamistov sa podieľali v rokoch 2003–2005. Boli tiež podozriví, že sa v roku 2010 zapojili do prípravy plánu na oslobodenie niekoľkých teroristov, ktorí boli po roku 1995 vo Francúzsku odsúdení k dlhoročným trestom. Pokus o ich útek z väzenia sa vtedy nepodaril.

Policajt stojí pred budovou vydavateľstva, v...
Francúzsky prezident Francois Hollande (v...
+17Hasiči nesú obeť útoku na nosidlách pred...

Streľba nebola náhodná, tvrdí lekár

Televízna stanica CNN zverejnila informáciu francúzskeho lekára Geralda Kierzeka, ktorý ošetroval zranených zamestnancov parížskeho časopisu po stredajšom útoku. Tvrdí vraj, že streľba nebola náhodná. Páchatelia oddelili mužov a ženy a vyvolávali jednotlivé osoby menom. Potom nasledovala poprava.

Taliansko v noci v súvislosti so stredajším teroristickým útokom posilnilo bezpečnostné opatrenia. Krok bol zdôvodnený obavami o bezpečnosť Vatikánu ako sídla rímskokatolíckej cirkvi a skutočnosťou, že Taliansko je členom protiteroristickej koalície. Podľa talianskeho ministra vnútra Angelina Alfana ale polícia nemá poznatky, ktoré by svedčili o bezprostrednom ohrození.

Premiér varoval médiá pred marením vyšetrovania

Francúzsky premiér Manuel Valls požiadal médiá, aby o udalostiach okolo stredajšieho atentátu informovali s opatrnosťou a nemarili prácu vyšetrovateľov.

Valls apeloval na médiá, aby nemaril vyšetrovanie. „Vyzývam mediálne organizácie, aby k tomuto typu informácií pristupovali s mimoriadnou opatrnosťou, pretože každá informácia môže ohroziť vyšetrovanie a znamenať riziko,“ povedal premiér, keď vychádzal po stretnutí krízového štábu zvolaného do Elyzejského paláca.

„Vyzývam na zodpovednosť všetkých. Včera (v stredu) večer, v noci i ráno sa objavili na sieťach a tiež vo vysielaní informácie, ktoré môžu poškodiť prácu polície. Je legitímne klásť otázky, prístup k informáciám je slobodný, ale naozaj vyzývam na zodpovednosť všetkých,“ oznámil Valls.

Krajina si pamiatku obetí uctila o 12.00 minútou ticha, ministerstvá spustili vlajky na pol žrde. Pôvodne bol na sobotu zvolaný pochod republiky ako solidárna akcia za mŕtvych. Ministerstvo vnútra ju ale preložilo na nedeľu s tým, že chce „zabezpečiť lepšie bezpečnostné podmienky“.

Valls na pochod pozval bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Zhromaždenia sa konali už v stredu a v celom Francúzsku na ne prišlo podľa odhadov na 100-tisíc ľudí.

Parížania si uctili obete útoku

Stovky Parížanov napoludnie na Námestí Republiky v úplnom tichu utvorili živú reťaz. Nad francúzskou metropolou zneli zvony, okrem iných aj tie na katedrále Notre Dame v centre. Zastavila sa verejná doprava, prerušené bolo vyučovanie v školách.

„Byť dnes tu je dôležité pre demokraciu, pre Parížanov, ale nielen pre nich, pre všetkých Francúzov. To, čo sa stalo, bolo odporné. Za pár minút a všetko pre nich skončilo,“ povedala priamo na námestí dvadsaťdeväťročná Cristell. Francúzi podľa nej budú „bojovať ďalej, ale inak ako oni“. Skúsia totiž podľa nej dokázať, že v krajine sa dá presadiť mier a pokojné spolužitie.

Po chvíli ticha na poludnie mnohí z ľudí prítomných na námestí zapaľovali pri ústrednom pomníku sviečky. Iní na miesta so sviečkami prinášali nielen kvety, ale predovšetkým ceruzky a perá. Písacie a kresliace náčinie, „zbraň“ karikaturistov, sa rýchlo stalo symbolom postoja Parížanov k tomu, čo sa tento týždeň stalo. Francúzske denníky v titulkoch hovoria o útoku na slobodu.

Niektorí z tých, ktorí sa zišli na Námestí Republiky mali rovnako, ako pri státisícovej spontánnej demonštrácii v stredu večer, na sebe ceduľu „Je suis Charlie“, teda „Som Charlie“. Hlásia sa tak k odkazu autorov časopisu, v ktorého tradícii bolo, že vo svojich karikaturách neberie ohľady na žiadnu stranu. Jeho cieľom nebol zďaleka len Mohamed a moslimovia, rovnako neúctivo zobrazoval kresťanských duchovných.

„Ja zrovna Charlie nie som. Som veriaci a myslím, že karikatúry, ktoré robili, mohli ubližovať. Ale som tiež Francúz. A myslím, že nikto si nezaslúžil zomrieť, byť zastrelený za to, čo nakreslil,“ povedal tlmočník Alexandre Clement.

Parížania si už začínajú klásť otázky, čo sa bude v ich krajine po tragickej udalosti diať ďalej. „Myslím, že máme s moslimami dosť dobrú skúsenosť o tom, aby sme vedeli, že toto nebol normálny islam, obyčajní moslimovia,“ podotkol Clement. Pripomenul, že moslimovia už teraz prejavujú solidaritu s obeťami a dokazujú tak, že sú francúzski občania. Jeden z policajtov, ktorý v stredu prišiel o život, bol tiež moslim.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paríž #Charlie Hebdo