Strelkov: Rusko by malo priznať, že v Donbase bojuje

Neoficiálny vodca doneckých separatistov Igor Strelkov vyzval Kremeľ, aby "nestrkal hlavu do piesku" a priznal, že na Ukrajine bojuje. Niekdajší vodca donbaskej vzbury to vyhlásil v besede, ktorú v piatok odvysielala povstalecká videoagentúra AnnaNews.

09.01.2015 09:30
Igor Girkin-Strelkov, Ukrajina Foto: ,
Igor Girkin-Strelkov
debata (443)

Monarchista Strelkov, bývalý dôstojník ruskej tajnej služby, velil separatistickým oddielom do vlaňajšieho augusta, keď ho Moskva kvôli jeho radikálnym postojom z Donbasu odvolala. Teraz žije v Moskve, riadi „humanitárne“ spoločenstvo Novorossija a pomáha údajne utečencom z Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Na Ukrajine bojujeme. Je možné ešte dlho strkať hlavu do piesku, ale krajina, z ktorej odchádzajú dobrovoľníci do boja, majú kde bojovať a dostávajú zbrane a muníciu, to je bojujúca krajina,“ vyhlásil Strelkov. Rusko pritom na Ukrajine bojuje „veľmi čudne,“ pretože nepriateľovi dodáva uhlie a elektrinu, dodal povstalecký vodca s odkazom na pokračujúce obchodné styky medzi Moskvou a Kyjevom.

Rusko oficiálne účasť svojich vojakov v bojoch medzi donbaskými vzbúrencami a ukrajinskou armádou popiera. Podľa Kremľa síce Rusi v Donbase bojujú, ide ale o dobrovoľníkov či vojakov na dovolenke. Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak vo štvrtok vyhlásil, že na východe Ukrajiny sa do bojov zapája 7 500 ruských vojakov, ktorých oddiely Moskva pravidelne obmieňa. Ruská výzbroj smeruje na Donbas cez hraničné priechody kontrolované povstaleckými oddielmi. „O počtoch ťažkej ruskej bojovej techniky máme prehľad,“ povedal Poltorak.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Igor Girkin-Strelkov