Je román o islamizácii dobré čítanie alebo rasizmus?

Zaujímavý čitateľský pokrm či, naopak, zlomyseľné šírenie strachu? Vo Francúzsku sa vedie polemika o novom románe Michela Houellebecqa s názvom Podrobenie, v ktorom predpovedá islamizáciu krajiny.

09.01.2015 12:30
Michel Houellebecq, spisovateľ Foto:
Spisovateľ Michel Houellebecq, ktorý napísal knihu o budúcnosti v islamizovanom Francúzsku.
debata (7)

Dielo autora viacerých bestsellerov sa dostalo na pulty kníhkupectiev predvčerom, čiže v rovnaký deň, keď teroristi spáchali masaker v Charlie Hebdo. Tento satirický týždenník zhodou okolností v stredu vyšiel na titulnej strane s kresbou Houellebecqa, ako fiktívne žartuje, že v tomto roku príde o všetky zuby a v roku 2022 začne sláviť ramadán.

Román približuje podobu Francúzska v neďalekej budúcnosti. V obave pred Marinou Le Penovou, predáčkou krajne pravicového Národného frontu, si voliči vyberú za prezidenta kandidáta umiernenej moslimskej strany. Jeho nástup k moci však povedie k zavedeniu polygamie. Všetky ženy začnú povinne nosiť moslimské šatky, pričom zanechajú zamestnanie, aby sa starali o rodinu. „Univerzity sa stanú islamské a profesori musia prestúpiť na islam, lebo v opačnom prípade stratia prácu,“ všíma si stanica Deutsche Welle dejovú líniu románu.

Tí, čo sa im obsah knihy nepáči, tvrdia, že Houellebecq podnecuje islamofóbiu a zároveň nahráva Le Penovej, ktorá túži stať sa prezidentkou. Spisovateľ odmieta, že fikcia o moslimskom šéfovi Elyzejského paláca v roku 2022 je darček predáčke krajnej pravice. Poukázal na to, že sa jej darí celkom dobre a nemyslí si, že román by mohol veľa zmeniť na jej politickom osude.

„Nevidím príklad, kedy by román dokázal zmeniť chod dejín. Boli to iné texty – ako napríklad Manifest komunistickej strany. Romány však nie,“ povedal Houellebecq podľa stanice RTL. „O provokácii nemôže byť reč,“ podotkol v rozhovore pre literárny časopis Paris Review.

Napriek tomu, že román je fikcia, Houellebecq pripustil, že opísaná podoba Francúzska v roku 2022 je pravdepodobná. Podotkol, že vychádza z toho, ako sa vcítil do postavenia vyznávačov islamu. „Moslimovia sa nachádzajú v schizofrenickej situácii. Ak chce moslim voliť, čo má robiť? Nemá nikoho, kto by ho reprezentoval,“ poznamenal pre časopis Le Nouvel Observateur.

Houellebecq poukázal na to, že žiadna vplyvná politická sila nie je pre moslimov prijateľná – ani ľavica, pretože presadila z ich pohľadu neprijateľné manželstvá homosexuálnych párov, a ani pravica, lebo ich podozrieva, prípadne chce vytláčať na okraj spoločnosti.

Odporcovia Houellebecqovho diela sú presvedčení, že autor spravil hrubý literárny prešľap. „Kniha zušľachťuje idey Le Penovej. Román vstúpi do dejín ako medzník, ktorý znamená návrat myšlienok krajnej pravice do serióznej francúzskej literatúry,“ napísal Laurent Joffrin, šéfredaktor ľavicovo zameraného denníka Libération. „Je to najkrajší darček, aký si Le Penová mohla želať,“ pridal sa podľa novín Telegraph Alain Jakubowicz, šéf protirasistického združenia LICRA.

Literárne recenzie vo Francúzsku sú nejednotné. Niektoré hodnotenia hovoria o dobrom čítaní, iné zaraďujú román do priemernej kategórie s tým, že prečítať si treba lepšie diela a, samozrejme, nájdu sa aj názory, ktoré zacítili závan islamofóbie.

Houellebecqa sa zastal napríklad americký novinár John Vinocur, ktorý pracuje v Paríži. „Humbug okolo Podrobenia sa zdá byť viac príznakom tvrdohlavej politickej korektnosti ľavice než samotná islamofóbia,“ napísal v novinách Wall Street Journal.

Isté je, že román sa bude dobre predávať. Vyšiel v náklade 150-tisíc výtlačkov a dá sa očakávať prinajmenšom druhé vydanie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #kontroverzia #Michel Houellebecq #islamizácia