Nie sme všetci Charlie. Radikáli útok využijú na propagandu

Sloboda prejavu v podobe jednoduchého hesla: Je suis Charlie (Som Charlie). To je odkaz teroristom, ktorí v redakcii satirického magazínu Charlie Hebdo zavraždili dvanásť ľudí.

10.01.2015 17:00
Londýn, polícia, Británia, železničná stanica Foto:
Bezpečnostné opatrenia v Británii. Na snímke policajt na železničnej stanici v Londýne. Šéf britskej tajnej služby MI5 Andrew Parker vo štvrtok uviedol, že len vlani sa podarilo odhaliť plány na štyri veľké teroristické útoky proti jeho krajine.
debata (128)

Lenže nie pre každého toto heslo platí. Propaganda extrémistických skupín ponúka svojim stúpencom úplne iný pohľad. A nezaostávajú ani krajiny, v ktorým sloboda prejavu nie vždy znamená aj slobodu po prejave.

Oslavy teroristov

"Džihádistickí hrdinovia zabili dvanástich novinárov, ktorí pracovali pre francúzsky magazín Charlie Hebdo a zranili ďalších desať,“ uviedla podľa agentúry AFP rozhlasová stanica al-Bajan, ktorá je spojená s Islamským štátom (ISIL). Medzi obeťami v skutočnosti neboli len novinári. Bratia Said a Chérif Kouachiovci brutálne zavraždili aj moslimského policajta Ahmeda Merabeta. Nedá sa však predpokladať, že ISIL si bude príliš lámať hlavu s faktami.

Ani Al-Kajdá, hlavný teroristický konkurent Islamského štátu, nezostala pozadu. Radikáli napísali dokonca Kouachiovcom báseň. Organizácia Al-Kajdá v islamskom Magrebe na sociálnej sieti Twitter uviedla, že pomstili Alahovho posla.

Práve s teroristickou sieťou, ktorú založil Usama bin Ládin, bol vraj v kontakte Said Kouachi. Podľa agentúry Reuters sa v roku 2011 v Jemene stretol s popredným propagandistom Al-Kajdá Anwarom Awlakím. Reuters sa pri informácii odvoláva na vysokopostavený zdroj z jemenskej tajnej služby. "Nemáme informácie, že by ho vycvičila Al-Kajdá, ale je potvrdené, že stretol Awlakího v Šabve,“ cituje agentúra svoj zdroj. Šabva je jemenská provincia, ktorú z väčšej časti kontrolujú islamisti.

„Al-Kajdá dlhodobo podporuje autonómne teroristické činy proti Západu. Teraz to robí aj Islamský štát,“ reagoval pre Pravdu Sam Mullins, expert na terorizmus z Európskeho centra pre bezpečnostné štúdia Georgea C. Marshalla. "Džihádisti po svete nielen oslavujú útok. Už ho aj využívajú a vyzývajú na podobné násilné akcie,“ pripomína odborník.

"Džihádistické skupiny určite použijú útok na propagandistické účely. Z ich pohľadu ide o čin proti inštitúcii, ktorá sa rúhala proti islamu. Tvrdia, že Západ je proti islamu a moslimom,“ uviedol zase pre Pravdu Andrew Lebovich, americký expert na severnú Afriku.

"Takýto odkaz sa extrémistom darilo v minulosti použiť pri regrutovaní moslimov z európskych krajín,“ pripomenul Gabriel Weimann, expert na konflikty a komunikáciu z univerzity v izraelskej Haife. "Podobné činy, akého sme boli svedkami vo Francúzsku, im slúžia na oslavu bojovníkov. Teroristi chcú ukázať, že sú aktívni a môžu udrieť kdekoľvek,“ reagoval pre Pravdu Weimann.

Teroristická propaganda pritom pomerne úspešne funguje už teraz. Predpokladá sa, že len z Francúzska v radoch Islamského štátu v Sýrii a Iraku bojuje najmenej tisíc ľudí. Britov je tam okolo šesťsto. Šéf tajnej služby MI5 Andrew Parker vo štvrtok uviedol, že Británia v minulom roku čelila štyrom veľkým teroristickým útokom, z toho trom v posledných mesiacoch.

Kto ešte nie je Charlie

Nielen džihádistickí teroristi však využívajú útok na Charlie Hebdo na svoju propagandu. Iránske bezpečnostné sily vo štvrtok zabránili stretnutiu novinárov v Teheráne, ktorí chceli vyjadriť solidaritu so svojimi francúzskymi kolegami.

Prezident krajiny Hasan Rúhaní teroristický čin odsúdil. Konzervatívna tlač v krajine však tiež uviedla, že Francúzsko si môže samo za to, čo stalo. Je to preto, že je vraj na strane teroristov na Blízkom východe. Je to jasná narážka na podporu Paríža povstalcom v Sýrii, ktorí bojujú proti režimu Bašára Asada. Na strane diktátora zase stojí Irán.

Polievočku si prihrieva aj Rusko. Moskva útok odsúdila a uviedla, že bude spolupracovať s Francúzskom. V ruskej televízii LifeNews, ktorá je síce súkromná, ale názorovo kopíruje Kremeľ, však dostal veľký priestor Alexej Martinov. Je to šéf takzvaného Medzinárodného inštitútu pre nové štáty a označuje sa za ľudskoprávneho aktivistu.

Martinov vyhlásil, že za útokom stáli Američania, aby prinútili Európu k spolupráci v bezpečnostnej oblasti a aj proti Rusku. Údajný expert to, samozrejme, nepodložil jediným dôkazom, ale takéto predstavy sú blízke oficiálnym vyjadrenia Ruska v súvislosti s dianím na Ukrajine. Teda, že revolúcia, ktorá zvrhla prezidenta Viktora Janukovyča, bol puč pripravený s podporou Západu.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko