Účasť krajnej pravice na pochode podlamuje politickú jednotu

Francúzska metropola sa pripravuje na jednu z najväčších manifestácií vo svojich dejinách v ovzduší ostrej výmeny názorov, či medzi účastníkov patria všetci záujemcovia.

11.01.2015 07:00
Francúzsko, Charlie Foto: ,
Jedna z pietnych spomienok na obete masakry. Veľká manifestácia sa bude konať v nedeľu v Paríži.
debata (8)

Pochod národnej jednoty, zvolaný do Paríža na túto nedeľu ako reakcia na terorizmus, začal narúšať politický spor. Niektorí si nepripúšťajú predstavu, že prišli zástupcovia krajne pravicového Národného frontu.

Z radov vládnucich socialistov sa ozvalo veľa hlasov, podľa ktorých strana s nálepkou extrémizmu nepatrí na manifestáciu. Opoziční konzervatívci, naopak, tvrdia, že po tragédii treba dať priestor každému, kto sa hlási k ochrane ľudských práv.

Socialistický poslanec Carlos Da Silva: „Vítaní sú všetci spoluobčania bez ohľadu na to, koho volili. S výnimkou – tí, čo stoja jednou nohou mimo republiky, nie sú vítaní k obrane niečoho, v čo neveria,“ povedal podľa stanice BMFTV. Ľavica však nie je zajedno. Jean-Christophe Cambadélis, prvý tajomník socialistov, sa nazdáva, že je to vec rozhodnutia každého človeka: „Nech príde ktokoľvek, kto má pocit, že sa ho to týka. Bodka,“ poznamenal podľa denníka Libération.

Ďalší v ľavicovom tábore si myslia, že vyvolanie samotnej témy je zbytočné, pričom jedine môže nahrať Marine Le Penovej, líderke Národného frontu, ktorá by chcela v roku 2017 zvíťaziť v prezidentských voľbách. „Môže byť škodoradostná z vylúčenia na manifestácii, na ktorú by nikdy neprišla,“ citoval Libération poslanca Pouriu Amirshahiho. Poukázal pritom na to, že v stredu večer (masaker v redakcii Charlie Hebdo sa stal v ten deň pred obedom) Le Penová neprišla do ulíc na rozdiel od mnohých politikov a desaťtisícov radových občanov.

Táto politička čelí aj výčitkám, že chce populisticky vyťažiť z masakra. „Vždy som hovorila, že súhlasím s tým, aby Francúzi mali možnosť vyjadriť sa prostredníctvom referenda o treste smrti. Osobne si myslím, že by mal byť súčasťou nášho právneho poriadku za najohavnejšie zločiny. Ak sa dostaneme k moci, chceli by sme, aby si voliči vybrali medzi obnovením trestu smrti, ktorý bol vo Francúzsku zrušený v roku 1981, a doživotím,“ povedala pre stanicu France 2 deň po teroristickom útoku v sídle redakcie.

Šéfka krajnej pravice odmieta tvrdenia, že predstavitelia Národného frontu nie sú vítaní na pochode. „Očakávam, že premiér Manuel Valls mi zatelefonuje,“ posťažovala sa podľa novín La Croix v narážke na to, že zástupcovia jej strany nedostali pozvánku na organizačnú poradu pred manifestáciou. V súvislosti s tým, kto stojí mimo republiky, tak upozornila, že podľa nej sú to socialisti, ktorí teraz ukazujú, že majú obe nohy mimo.

Manifestácia národnej jednoty má byť nielen silným posolstvom, že Francúzsko si nedá vziať slobodu prejavu, ale aj ubezpečením, že spoločnosť je tolerantná k islamu. Inak povedané, že štát stojí vo vojne proti terorizmu, ale nie vo vojne proti moslimskému náboženstvu. Le Penová je známa kritikou prisťahovalectva do krajiny, čo treba chápať hlavne tak, že ju neteší prílev moslimov.

Kým mnohí socialisti bojujú proti účasti Národného frontu na pochode, opoziční konzervatívci zo Združenia pre ľudové hnutie si myslia, že idea zjednotenia v ťažkých chvíľach sa má vzťahovať aj na Národný front, ktorý podporuje približne štvrtina voličov.

Konzervatívny poslanec Patrick Devedjian vyhlásil, že vôbec nechápe debatu o účasti ľudí z tábora Le Penovej. "Čo chceme? Aby sa oči otvorili, aby čo najviac ľudí vykročilo na cestu porozumenia. Želám si jednu vec: aby tí, čo majú rasistické predsudky, pochopili, že sa mýlili, " zdôraznil podľa Libérationu, keď podotkol, že si vie predstaviť, ako Le Penová v nedeľu pochoduje aj s moslimami vo francúzskom dave.

Devedjian v súvislosti s polemikou o manifestácii pripomenul obdobie druhej svetovej vojny na francúzskom území: „Monarchista Honoré d’Estienne d’Orve a komunista Gabriel Péri zahynuli bok po boku. Nepotrebovali pozvánku do odboja,“ povedal o dvoch popravených hrdinoch, ktorí bojovali proti nacistickej okupácii.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paríž #pochod