Na východe Ukrajiny padli ďalší dvaja vojaci

Dvaja ukrajinskí vojaci boli od piatku zabití a ďalších 14 sa zranilo v pasci, ktorú proruskí separatisti nastražili pri Luhansku na východe krajiny.

10.01.2015 18:19
debata (17)

Oznámil to armádny hovorca Andrij Lysenko. Celkovo podľa neho v rôznych potýčkach so separatistami v oblasti Donbasu, ako sa východná časť krajiny označuje, utrpeli zranenia dve desiatky vojakov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v súvislosti s novým zintenzívnením stretov obvinil Rusko z porušovania minských dohôd.

Porošenko sa počas dňa v Kyjeve stretol s ministrom zahraničia Lotyšska Edgarsom Rinkevičsom, ktorého krajina teraz predsedá Európskej únii. Pri tejto príležitosti podľa agentúry Ukrinform tiež zdôraznil, že jedinou cestou k uvoľneniu napätia v Donbase je splnenie dohôd uzavretých v Minsku. Ruská strana podľa neho v súlade s tým ale nekoná.

„To (plnenie dohôd) sa bohužiaľ nedeje. Veď ukrajinsko-ruská hranica je naďalej otvorená na prejazd vojenskej techniky a režim zastavenia paľby je zo strany povstalcov neustále porušovaný,“ vyhlásil Porošenko.

Kyjev aj Západ už niekoľko mesiacov obviňujú Rusko, že cez priepustnú hranicu neustále vojensky podporuje proruských separatistov. Moskva im vraj posiela zbrane, vrátane ťažkých, ale aj vojakov.

Už v piatok obe znepriatelené strany oznámili citeľné zostrenie bojov v Donbase, vrátane nasadenia diel, raketometov aj mínometov, čo viedlo k stratám medzi ozbrojencami i civilistami. A to napriek prímeriu, opätovne vyhlásenému v decembri.

Piatkové rokovania medzi zástupcami Kyjeva a separatistami bolo podľa ukrajinského ministra zahraničia Pavla Klimkina bezvýsledné a telefonická konferencia šéfov ruskej, ukrajinskej, nemeckej a francúzskej diplomacie dospela len k dohovoru, že sa v pondelok stretnú v Berlíne, aby dohodli dosiaľ nepotvrdenú vrcholnú schôdzku vodcov Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka v kazašskej Astane.

Práve toto stretnutie by malo oživiť upadajúci mierový proces. Berlín a Paríž ale samit podmieňujú hmatateľným pokrokom pri riešení konfliktu, Kremeľ zatiaľ mlčí. Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal viac ako 4 700 mŕtvych.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina