Údajná družka teroristu vraj v Paríži počas útokov nebola

Údajná spoločníčka útočníka, ktorý vo štvrtok v Paríži zabil policajtku a na ďalší deň vraždil v židovskom obchode, vraj bola v čase spáchania týchto zločinov mimo Francúzska.

10.01.2015 20:30 , aktualizované: 22:40
debata (11)
Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch... Foto: Reuters
Francúzsko, teror, Hayat Boumeddieneová, Amedy Coulibaly Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch podozrivých z vraždy policajtky v Montrouge - vľavo Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly, ktorý by mal byť aj útočníkom v parížskom kóšer supermarkete.

Tvrdia to niektoré zahraničné médiá, ktoré sa odvolávajú na policajné či informované zdroje. Podľa nich by sa 26-ročná Hayat Boumeddieneová mohla teraz pohybovať na území Sýrie, kam odišla už pred týždňom.

Francúzska polícia po Boumeddieneovej intenzívne pátra. Podľa doterajších informácií totiž práve ona bola po boku svojho partnera Amedyho Coulibalyho, ten má na svedomí vraždu policajtky a útok v jednom kóšer supermarkete, kde zomreli štyria rukojemníci. Úrady ženu označili za nebezpečnú a upozornili, že je ozbrojená.

Policajný zdroj agentúry AFP ale v sobotu večer uviedol, že Boumeddieneová sa „od začiatku januára“ nachádza v Turecku. To znamená, že v čase, keď Coulibaly zločiny páchal, bola už veľmi pravdepodobne mimo Francúzska. Vyšetrovatelia sa teraz snažia overiť, či žena odcestovala ďalej do Sýrie.

Zdroj agentúry Reuters, ktorý je „oboznámený so situáciou“, uviedol, že hľadaná žena opustila Francúzsko minulý týždeň a cez Turecko odcestovala do Sýrie. Vysoký predstaviteľ tureckých spravodajských služieb podľa tejto agentúry povedal, že francúzska tajná služba Ankaru na ženu neupozornila. Po tom, čo tak Francúzi urobili, Turci 8. januára zachytili signál jej mobilného telefónu. „Myslíme si, že v tejto chvíli je v Sýrii,“ dodal zdroj agentúry Reuters.

Rovnako tak podľa agentúry AP sú turecké spravodajské služby presvedčené, že žena hľadaná v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži Tureckom precestovala. Žena s menom manželky Coulibalyho vraj priletela 2. januára do Istanbulu a 4. januára podľa všetkého prišla do mesta Sanliurfa pri sýrskych hraniciach. „Potom zmizla,“ uviedol spravodajský zdroj AP.

V piatok večer sa na sociálnych sieťach objavila fotografia, na ktorej je Boumeddieneová okrem očí celá zahalená čiernym závojom a mieri kušou.

Hayat Boumeddieneová

Známe údaje o hľadanej Hayat Boumeddieneovej (26), ktorá bola údajne po boku svojho partnera Amedyho Coulibalyho:

  • Narodila sa 26. júna 1988 ako jedna zo siedmich detí, údajne má alžírsky pôvod. Keď mala šesť rokov, zomrela jej matka. Otec sa o rodinu nedokázal postarať a Boumeddieneová vyrastala u pestúnov.
  • Coulibalyho si vzala pri náboženskom obrade v roku 2009, keď bol prepustený z väzenia. Oficiálny sobáš ale neuzavreli. Údajne sa pod vplyvom manžela zradikalizovala. V médiách sa objavili fotografie, kde je so svojím priateľom len v plavkách, teraz sa málokedy objaví nezahalená. Nechávala sa tiež fotiť so zbraňami.
  • V minulosti sa údajne živila ako pokladníčka v obchode, z práce ju ale podľa tlače prepustili, pretože chodila v nikábe (moslimská šatka zahaľujúca okrem očí celú tvár).
  • S Coulibalym žili na parížskom predmestí Bagneux a podľa susedov s nimi neboli žiadne problémy. Spoločne tiež strávili dovolenku v Malajzii.
  • V roku 2010 sa dostala do hľadáčika polície. „Keď som videla masaker nevinných ľudí v Palestíne, Čečensku, Afganistane a na ďalších miestach, kam Američania zvrhli svoje bomby, tak sa pýtam, kto sú skutoční teroristi?“ povedala vtedy vyšetrovateľom. Dodala, že „zločiny“ Američanov ospravedlňujú činy mužov jej viery na ochranu žien a detí.
  • Jej manžel sa stal islamským fanatikom vo väzení, kde sedel za ozbrojené lúpeže a neskôr za predaj drog. Tam sa tiež zoznámil s Chérif Kouachim. Boumeddieneová bola následne podľa vyšetrovateľov spojkou medzi svojím partnerom a bratmi Kouachiovými. Spriatelila sa tiež s priateľkou Chérifa Kouachiho. V roku 2014 si podľa polície obe ženy volali v priemere takmer dvakrát denne.
11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paris