Indonézski pátrači vraj lokalizovali trup lietadla

Indonézske pátracie tímy údajne lokalizovali trup lietadla spoločnosti Air Asia, ktoré sa zrútilo pred dvoma týždňami v Jávskom mori so 162 ľuďmi na palube.

11.01.2015 08:51
debata

Práve v tejto časti stroja by podľa predpokladov mohli byť ďalšie telá obetí. Záchranári vraj tiež začuli signály, ktoré môžu pochádzať z takzvaných čiernych skriniek lietadla. Zvuky zneli z oblasti, odkiaľ v sobotu vytiahli chvostovú časť airbusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Let QZ8501 zmizol 28. decembra z radarov ani nie v polovici trasy z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Pátračom sa zatiaľ podarilo z mora vytiahnuť 48 mŕtvych. Úrady sa domnievajú, že mnoho ďalších obetí zostalo pripútaných k svojim sedadlám v trupe lietadla.

Na miesto, kde sa s pomocou sonaru podarilo predpokladaný trup lietadla rozpoznať, boli vyslaní potápači. Spomínaný objekt spočívajúci na dne mora má rozmery 10 × 4 × 2,5 metra, informoval koordinátor pátracích operácií Supriyadi.

„Záchranári sú presvedčení, že je to trup lietadla. Je veľká pravdepodobnosť, že čierne skrinky sú blízko neho. Na miesto bol vyslaný tím potápačov, aby poskytol ďalšie údaje. Potápačská akcia sa už začala,“ povedal Supriyadi. „Ak to bude trup lietadla, najprv vytiahneme telá obetí. Potom budeme hľadať skrinky so záznamami letu,“ dodal.

Signály, ktoré môžu pochádzať z takzvaných čiernych skriniek, čiže záznam údajov o lete, boli zachytené asi štyri kilometre od miesta, kde sa nachádzala chvostová časť stroja. Hĺbka vody je tam 30 metrov. Skrinky s letovými údajmi by mohli prispieť k určeniu dôvodu havárie.

Kým bol so strojom prerušený kontakt, pilot oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Kvôli hustej premávke však nedostal povolenie vystúpiť do väčšej výšky. Vyšetrovatelia si myslia, že námraza následne mohla spôsobiť výpadok motorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #indonézia