V Paríži spomínalo počas manifestácie vyše milióna ľudí na obete teroristov

Mohutný pochod na uctenie pamiatky 17 obetí teroristických útokov sa uskutočnil v nedeľu v Paríži, kde tento týždeň vraždili radikálni islamisti.

11.01.2015 11:02 , aktualizované: 20:20
debata (42)
V Paríži pochodovali politické špičky z Európy,... Foto: Reuters, PHILIPPE WOJAZER
Paríž, pochod, Hollande, Merkel V Paríži pochodovali politické špičky z Európy, ale aj mimo nej. Sprievod viedol francúzsky prezident Francos Hollande.

Na manifestácii sa podľa organizátorov zúčastnilo viac než bol predpokladaný milión ľudí, prítomní boli aj významní zahraniční hostia zo zhruba piatich desiatok krajín. Na bezpečnosť dohliadalo 5 500 policajtov a vojakov. Podobné demonštrácie proti terorizmu sa konajú aj v ďalších mestách nielen vo Francúzsku, ale aj v zahraničí.

V čele sprievodu vyšli rodinní príslušníci obetí, ku ktorým sa pripojili čelní francúzski predstavitelia na s prezidentom Françoisom Hollandom. Na manifestáciu dorazili aj desiatky zahraničných štátnikov, ktorí museli kvôli veľkému počtu čakať, kým sa na nich dostalo miesto v autobusoch mieriacich na miesto konania.

Do Paríža prišla napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron, vedúci predstavitelia Európskej únie, izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Prítomný bol tiež ukrajinský prezident Petro Porošenko, zatiaľ čo Rusko zastupoval minister zahraničia Sergej Lavrov. Za Slovensko pricestoval predseda vlády Robert Fico.

Manifestácia bola najväčšia od čias vojny

Nedeľná manifestácia je podľa všetkého najväčšie masové podujatie v Paríži od druhej svetovej vojny. Jeden z organizátorov podľa agentúry AFP na Twitteri napísal, že prišlo 1,3 až 1,5 milióna ľudí.

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú privítal v...
Na parížsky pochod prišiel aj exprezident...
+10Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo)...

O akcii informujú stovky novinárov, vrátane tímov zo zhruba štyroch desiatok francúzskych i zahraničných televíznych štábov. Kamery rozmiestnili na balkónoch domov pozdĺž trasy pochodu a kameraman francúzskej televízie France 2 sa dokonca usadil v gondole zavesenej na žeriave.

Hollande krátko pred stretnutím s významnými zahraničnými hosťami označil Paríž za dnešné „hlavné mesto sveta“ proti terorizmu a za slobodu. „Naša celá krajina sa pozdvihne k niečomu lepšiemu,“ dodal.

Slovami burcujúcimi proti terorizmu nešetrili pred manifestáciou ani ďalší štátnici. „Európa je silnejšia ako strach. Sme tu všetci spoločne, aby sme dali na vedomie, že Európa vo výzve proti terorizmu zvíťazí,“ vyhlásil napríklad taliansky premiér Matteo Renzi.

Predseda britskej vlády David Cameron upozornil, že boj s terorizmom potrvá dlho. „Táto hrozba existuje už niekoľko rokov a myslím, že mnoho rokov ešte existovať bude,“ poznamenal.

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú privítal v... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
Hollande, Merkel Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú privítal v Paríži prezident Francois Hollande.

V stredu zaútočili vo francúzskej metropole dvaja ťažko ozbrojení islamisti v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo a zabili tam 12 ľudí. Vo štvrtok následne ďalší ozbrojenec zastrelil policajtku a deň neskôr prepadol kóšer supermarket, kde zahynuli štyria ľudia.

Podľa agentúry AFP bola pri útokoch tiež zranená dvadsiatka osôb. Všetkých troch teroristov polícia v piatok zlikvidovala.

Fico: Pokojný pochod je najlepšou odpoveďou na udalosti z Paríža

Predseda vlády Robert Fico uviedol, že očakával na tejto manifestácii rovnaký počet ľudí ako pri oslobodení Paríža v roku 1944. Atmosféru v uliciach metropoly označil za elektrizujúcu.

„Cítiť veľkú súdržnosť, ľudia tlieskali a vzájomne si vyjadrovali podporu. Takýto masový pokojný pochod je najlepšou odpoveďou na udalosti, ktoré sa stali,“ uviedol Fico s tým, že podľa miestnych prieskumov sa až 75 percent Francúzov vyjadrilo, že nemajú strach.

Nedeľný pochod v Paríži

Manifestovalo sa aj v ďalších mestách, i mimo Francúzka

Pár hodín pred začiatkom manifestácie zaplnilo námestie Republiky doslova ľudské more. Zhromaždenie spievalo francúzsku hymnu, tlieskalo a volalo „Charlie!“ a „Charlie, Sloboda!“.

Na znamenie solidarity s Francúzskom bola v bruselskom ústredí Severoatlantickej aliancie vlajka NATO a vlajky členských štátov stiahnuté na pol žrde. Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg sa tiež zúčastnil na parížskom pochode.

Vlajky na pol žrde stiahli aj v sídle NATO

Protiteroristické zhromaždenia sa konajú aj v ďalších francúzskych mestách. V Lyone napríklad prišlo najmenej 150-tisíc Francúzov, v Bordeaux cez 100-tisíc, v Marseille, v Rennes a v Saint-Etienne na 60-tisíc. Ďalšie desaťtisíce manifestovali v Štrasburgu, Perpignane či v Clermont-Ferrand.

Podobné solidárne akcie sa konajú alebo sú naplánované v mnohých metropolách po celom svete. Desať až pätnásť tisíc ľudí sa napríklad zišlo v Bruseli, okolo 12-tisíc vo Viedni. Pred francúzsku ambasádu v Berlíne prišlo osem až deväť tisíc ľudí. Manifestuje sa taktiež v Londýne a stovky účastníkov sa zišli aj v Tokiu, Sydney či New Yorku.

Politická elita v Paríži

  • francúzsky prezident Francois Hollande
  • britský premiér David Cameron
  • grécky premiér Antonis Samaras
  • jordánsky kráľ Abdullah
  • nemecká kancelárka Angela Merkelová
  • ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov
  • taliansky šéf kabinetu Matteo Renzi
  • turecký premiér Ahmed Davutoglu
  • izraelský premiér Benjamin Netanjahu
  • palestínsky líder Mahmúd Abbás
  • španielsky premiér Mariano Rajoy
  • ukrajinský prezident Petro Porošenko
  • hlavní predstavitelia EÚ: Jean-Claude Juncker, Donald Tusk
  • generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
  • Slovensko zastupoval premiér Robert Fico
42 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Paríž #manifestácia