Ministri v Paríži vyzvali na prísnejšie opatrenia proti teroristom

Ministri vnútra jedenástich európskych krajín na porade v Paríži vyzvali na sprísnenie opatrení v boji proti terorizmu.

11.01.2015 16:07
debata (81)

Zahŕňať majú lepšiu ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, spoluprácu s prevádzkovateľmi internetu pri potieraní radikálnych webov šíriacich nenávisť a teror, ako aj výmenu údajov o cestujúcich v lietadlách. Na chôdzke sa zúčastnil aj americký minister spravodlivosti Eric Holder, ktorý tlmočil pozvanie prezidenta Baracka Obamu na bezpečnostný summit. Ten sa bude konať 18. februára vo Washingtone.

„Zaznamenali sme naliehavú potrebu väčšej spolupráce s internetovými prevádzkovateľmi, aby sme zaistili včasné informácie a stiahnutie protizakonných výziev oslavujúcich terorizmus a nabádajúcich k násiliu alebo nenávisti,“ uviedol po skončení schôdzky francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Stretnutie zvolali v reakcii na teroristické útoky v Paríži a jeho okolí, ktoré si v tomto týždni vyžiadali dve desiatky ľudských životov.

„Všetci sme sa zhodli na posilnení kontrol niektorých cestujúcich na základe určitých kritérií,“ dodal Cazeneuve. V rámci boja proti terorizmu považuje za potrebné pokročiť v zbere údajov o cestujúcich leteckých spoločností. Americký minister Holder povedal, že nadchádzajúci summit, na ktorý sú pozvaní americkí spojenci, sa bude zaoberať globálnou bezpečnosťou a bojom proti radikálom šíriacich násilie.

Španielsko chce umožniť kontroly na hraniciach v EÚ

Ešte pred poradou sa španielsky minister vnútra vyjadril za úpravu Schengenskej dohody o voľnom pohybe, a to tak, aby umožňovala kontroly aj na hraniciach medzi jednotlivými členskými štátmi. Jeho belgický kolega zase hovoril o vytvorení európskeho zoznamu islamistov, ktorí sa vydali na Blízky východ bojovať vo „svätej vojne“.

„Budeme brániť zriadenia hraničných kontrol a je možné, že v dôsledku toho bude potrebné upraviť schengenskú dohodu,“ uviedol španielsky minister vnútra Jorge Fernández pred parížskou poradou so svojimi kolegami o boji proti terorizmu. Sloboda pohybu bez hraničných kontrol podľa neho uľahčuje aj pohyb islamistov s vojnovými skúsenosťami. Podľa odhadov v radoch radikálov v Sýrii a v Iraku bojujú okolo troch tisíc bojovníkov z Európy.

„Sme vo večnej debate medzi slobodou a bezpečnosťou,“ konštatoval minister s tým, že primárna by mala byť bezpečnosť, pretože „ohrozené je základné právo na život“. Madrid podľa neho nevystupuje proti slobode pohybu, ale cieľom by malo byť, aby túto slobodu nemohli zneužívať osoby právom podozrivé, že môžu byť teroristami.

„Spolupráca medzi (spravodajskými) službami našich krajín je kľúčová. Je potrebné vypracovať európsky zoznam ľudí bojujúcich v zahraničí,“ vyhlásil belgický vicepremiér a minister vnútra Jan Jambon.

Belgicko ako jedna z prvých európskych krajín upozornilo na problém, ktorý môže predstavovať návrat európskych islamistov z blízkovýchodného bojiska do vlasti. Odhaduje sa, že v Sýrii a v Iraku bojuje okolo 300 radikálov z Belgicka. Znepokojenie ešte viac vzrástlo po streľbe v bruselskom židovskom múzeu, po ktorej vlani v máji zostali štyria mŕtvi. Zo zločinu je podozrivý francúzsky islamista, vydaný medzitým do Belgicka.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Paríž