Potápači vytiahli z mora čiernu skrinku lietadla AirAsia

Potápači vytiahli z mora jednu z čiernych skriniek lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa zrútilo pred dvoma týždňami v Jávskom mori so 162 ľuďmi na palube. Oznámil to šéf pátracieho tímu Bambang Soelistyo.

12.01.2015 07:31
lietadlo, AirAsia, pátranie Foto: ,
Pátrací tím využil v pondelok zlepšenie počasia a podarilo sa mu dostať z morských hlbín jednu z čiernych skriniek.
debata (2)

Skrinku, ktorá je záznamom o letu, vyniesli ráno na hladinu štyria potápači. Aj naďalej však pátrajú po hlasovom zázname z kokpitu havarovaného lietadla.

Polohu oboch čiernych skriniek záchranári zistili cez víkend podľa signálov, ktoré vysielajú. Silný vietor však zabránil ich vyzdvihnutiu. V pondelok potápači využili pokojnejšie počasie. Po tom, čo sa podarí vyloviť aj druhý záznamník, obe čierne skrinky pravdepodobne prevezú do Jakarty na analýzu. Môže to však trvať až mesiac, kým sa dáta kompletne prečítajú, informovali oficiálni činitelia, ktorí nespresnili, v akom stave nájdený záznamník je.

Príbuzní žiadajú, aby radšej hľadali obete

Lietadlo na linke QZ8501 zmizlo 28. decembra z radarov ani nie po polovici letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Pátračom sa zatiaľ podarilo z mora dostať 48 tiel obetí. Úrady sa domnievajú, že mnoho ďalších obetí je pripútaných k svojich sedadlám v trupe lietadla.

Krátko pred tým, ako bol s lietadlom prerušený kontakt, pilot oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom. Kvôli hustej premávke však nedostal povolenie vystúpiť do väčšej výšky. Vyšetrovatelia si myslia, že námraza potom mohla spôsobiť výpadok motorov.

Príbuzní obetí leteckého nešťastia opakovane vyzvali úrady, aby za prioritu považovali nájdenie pozostatkov ich najbližších. Soelistyo potvrdil, že všetky lode vrátane tých, ktoré do pátrania zapojili ďalšie krajiny, sa sústredia na hľadanie mŕtvych.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #AirAsia