Terorista chcel zavraždiť všetkých židov a kresťanov

Terorista Amedy Coulibaly zastrelil štyroch židov v parížskom obchode s kóšer potravinami. Paľbu spustil hneď, ako vtrhol do predajne.

12.01.2015 07:53
Francúzsko, teroristi Foto: ,
Ester Bekermanová, sesternica jedného zo zavraždených v obchode s kóšer potravinami, a jej priateľ Eliahou Cohen smútia v blízkosti budovy, kde sa odohrala teroristická dráma.
debata (54)

Usmiaty mladý fešák, ktorý z Tunisu prišiel študovať do Francúzska. Zavraždený.

Predavač, ktorý sa pokúsil zobrať teroristovi zbraň. Zavraždený.

Skromný zamestnanec informatickej spoločnosti, ktorý bol otcom troch detí. Zavraždený.

Spokojný dôchodca, ktorý bol šťastne ženatý už 30 rokov a mal dvoch potomkov. Zavraždený.

Terorista Amedy Coulibaly zastrelil štyroch židov v parížskom obchode s kóšer potravinami. Paľbu spustil hneď, ako vtrhol do predajne. „Mal dve zbrane a oblečenú nepriestrelnú vestu,“ povedal pre Izraelský vojenský rozhlas 70-ročný Eli Vaknin, ktorý prežil rukojemnícku drámu. „Vykrikoval, že by chcel zabiť všetkých Židov, kresťanov a neveriacich a že je z Islamského štátu,“ dodal Vaknin.

Tento židovský rukojemník pochádza z Maroka a ovláda arabčinu. Coulibaly mu uveril, že je moslim. Vyzval ho, aby mu našiel pripojenie na internet. Nepozornosť teroristu využil, aby poslal esemesky a potom pomohol polícii, ktorá mu odkázala, aby si nechal zapnutý hovor na mobile – mohla tak odpočúvať, čo sa odohráva.

Moslimský hrdina

Lassana Bathily, prisťahovalec z Mali, pracuje v obchode so židovskými potravinami ako predavač. Tento mladý moslim z Afriky dostal hneď nápad, keď si všimol bežiaceho ozbrojenca. So šiestimi ľuďmi vrátane bábätka v náručí matky zbehol do suterénu a ukryl ich do mraziaceho boxu. „Zamkol som ich, vypol chladenie a zhasol svetlo. Utiekol som únikovým východom,“ povedal pre stanicu BFMTV. Na ulici odovzdal kľúče od boxu policajtom.

Rodák z Mali zatiaľ nemá francúzsky pas, ale môže sa to rýchlo zmeniť. „Ohlasy na internete vyzdvihujú konanie 24-ročného imigranta, ktorý sa stal hrdinom. Vyzývajú prezidenta, aby mu udelil Rad čestnej légie a aby tiež dostal občianstvo,“ poznamenal portál France TV Info.

Hrdinom bol tiež 22-ročný Yohan Cohen. Bohužiaľ, terorista ho zaradil na zoznam zavraždených. Médiá s odvolaním na svedkov uviedli, že Cohen sa statočne zachoval, keď sa Coulibaly vyhrážal zabitím trojročného chlapca. Bral do ruky jednu zo zbraní, ktoré terorista položil na pult. Netušil, že má prázdny zásobník alebo je zaseknutá. Útočník ho zabil guľkou do hlavy.

Cohen si odkladal časť zárobku na svadbu. Jeho smrťou sa snúbenici zrútil svet: „Bol si mojou súčasťou. Nemám slová, aby som opísala smútok. Všetky naše plány, čo sme si nasľubovali… Ako ich splním bez teba?“ citoval ju server YnetNews.

Z bikín do nikábu

Záhadnou postavou zostáva o šesť rokov mladšia priateľka 32-ročného teroristu. Hayat Boumediennová mu možno pomáhala. Nevie sa, či naozaj a ak áno, otázne je, v akej miere. Zmizla do zahraničia ešte pred krvavými udalosťami v Paríži? Alebo sa skrýva vo Francúzsku? Vaknin, jeden z tých, čo prežili v obchode, povedal, že auto, z ktorého vybehol terorista, šoférovala nejaká žena.

Isté je, že Boumediennová žila pod silným vplyvom Coulibalyho. Na spoločnej fotografii, ktorá zrejme pochádza z obdobia, keď začali spolu chodiť, je na pláži oblečená v bikinách. Na inej fotke, keď obaja navštevovali islamského radikála Djamela Beghala, je zahalená v nikábe – v odeve, pod ktorým je žene vidieť iba oči. Na snímke pózovala, ako strieľa z kuše.

Coulibaly bol spočiatku kriminálnik, ktorý sa dostával za mreže za rôzne krádeže. Jeho advokát o ňom povedal, že sa začal radikalizovať od roku 2005. „Vtedy sa spoznal za mrežami s Beghalom, alžírskym džihádistom. Vo väzení prišiel do kontaktu aj s Chérifom Kouachim, jedným z dvojice bratov, čo teraz spáchali masaker v redakcii Charlie Hebdo,“ podotkol Georges Sauveur pre časopis L'Express. Právnik sa nazdáva, že Beghal bol neskôr tým, kto organizoval stretnutia Kouachiovcov s Coulibalym, respektíve aj s jeho priateľkou. Niektoré médiá informujú, že Boumediennová si vzala Coulibalyho za manžela. Z právneho pohľadu je to však nepresné. „Zosobášili sa pred niekoľkými rokmi podľa jedného moslimského obradu, ktorý francúzske zákony neuznávajú,“ upozornili noviny Le Monde.

O radikalizovaní Coulibalyho nasvedčuje to, že islam sa mu stával prednejší ako najbližší príbuzní: „V roku 2010 sa zdôveril, že má problémy s rodičmi. Nesúhlasil s ich správaním, ktoré považoval za prejav neveriacich. Za prvoradé považoval náboženstvo,“ napísal denník Le Figaro.

Coulibaly pochádzal až z desiatich detí. Rodičom sa narodil ako jediný chlapec. Jeho fanatizmus pocítili aj sestry. Le Figaro s odvolaním na jedného známeho Coulibalyho upozornil, že odmietal dať čo len jedno euro ich deťom, ak sa nenaučia modliť.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #teroristický útok #Paríž #rukojemnícka dráma