Nagygate: Nečasová odmieta obvinenie

Som nevinná, odkázala po svojom obhajcovi Jana Nečasová, bývalá šéfka kabinetu dnes už bývalého českého premiéra Petra Nečasa. Stalo sa tak po jej pondelkovej dvojhodinovej výpovedi pred pražským súdom v kauze údajného zneužitia vojenskej rozviedky.

12.01.2015 11:31 , aktualizované: 13.01.2015 08:53
debata (4)

Podľa portálu Ihned.cz následne „pravdepodobne odmietla odpovedať na otázky žalobcu a odišla“.

Nečasovej výpoveď bola prvá v poradí včerajšieho programu, ktorý sa konal za zatvorenými dverami. Sudkyňa to odôvodnila utajovanými informáciami, ktoré mali obsahovať viaceré výpovede obžalovaných. Sú medzi nimi napríklad bývalí šéfovia rozviedky Kovanda a Páleník, ako aj exšéf špeciálneho bezpečnostného odboru rozviedky Pohůnek. V pondelok popoludní mali podľa portálu Reflex.cz „hlavné“ slovo obhajcovia a žalobca. Nečasová však po prestávke po dopoludňajšom rokovaní súdu zotrvala v pojednávacej sieni iba veľmi krátko. Sídlo súdu opustila v pristavenom aute bez toho, aby odpovedala na otázky žaloby.

Kontrasledovanie z najvyšších miest

Nečasová čelí obvineniu, podľa ktorého v roku 2012 počas pôsobenia dnes už jej manžela Petra Nečasa v premiérskom kresle ako šéfka kabinetu zneužila Vojenské spravodajstvo (VS). Dala totiž sledovať vtedajšiu Nečasovu manželku Radku. Spomínaní ďalší obžalovaní z VS však od začiatku tvrdia, že nešlo o sledovanie. Úlohou malo byť vraj preverovanie „podozrenia o pohybe pochybných ľudí okolo premiérovej manželky“. Malo ísť o tzv. kontrasledovanie nariadené "najvyššími miestami“. Nagyová, hoci na to nemala právo, si konkrétne objednala u šéfa Vojenského spravodajstva Páleníka a jeho nástupcu Kovandu už spomínané sledovanie vtedajšej Nečasovej manželky.

Prípad Vojenského spravodajstva je podľa portálu Tyden.cz iba prvým z viacerých preverovaní týkajúcich sa Nečasovej. Žaloba je totiž presvedčená, že bývalá vysokopostavená úradníčka je namočená vo viacerých kauzách. Okrem iného čelí obžalobe z podplácania poslancov funkciami, ale napríklad aj z vynášania informácií z Bezpečnostnej informačnej služby. V prípade uznania viny zo zneužitia právomoci úradnej osoby a z korupcie hrozí Nečasovej päť rokov za mrežami.

"Poučenie“ z kauzy

Ako informoval portál iDnes.cz, vojenská rozviedka po skúsenostiach s kauzou Nagyová chystá určité zmeny. Napríklad v budúcnosti by už polícia nemala mať také otvorené dvere do sídla rozviedky, ako to bolo predvlani v júni. Policajti vtedy uskutočnili raziu v objekte, ktorý patrí medzi najcitlivejšie pre bezpečnosť štátu.

„Musíme počkať až do skončenia kauzy. Potom si sadneme a vyhodnotíme, čo nebolo dobre nastavené,“ cituje MF DNES ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Jana Nečasová

Pôvodným menom Nagyová, dlhodobo pôsobila ako pravá ruka Petra Nečasa. Oficiálne bola šéfkou jeho predsedníckej kancelárie. Neoficiálne sa však hovorilo aj o jej vzťahu s premiérom, ktorý bol v tom čase ešte ženatý. Jej prudký pád, ktorý spôsobil aj koniec kariéry jej šéfa, odštartovala razia na Úrade vlády v júni 2013. O niekoľko mesiacov sa Nagyová vydala za Nečasa a prijala jeho priezvisko. Skôr ako sa začala v roku 1996 venovať politike pracovala ako predavačka v jedálni a neskôr ako mzdová referentka. Po zisku vysokoškolského diplomu šéfovala obchodnému oddeleniu v jednej českej sklárni. Po voľbách v roku 2006 si ju ako aktivistku ODS v Karlovarskom kraji zobral so sebou Petr Nečas na ministerstvo práce a neskôr aj do Úradu vlády.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Petr Nečas #Jana Nagyová