Islam patrí do Nemecka, odkázala Merkelová hnutiu Pegida

Nemecká kancelárka Angela Merkelová protiislamským protestujúcim v pondelok odkázala, že islam patrí do Nemecka.

12.01.2015 21:14
Pegida, Nemecko, Drážďany, protest Foto: ,
Demonštranti v Drážďanoch počas protiislamských protestov.
debata (95)

Vyjadrila sa tak v reakcii na protesty vo viacerých nemeckých mestách proti šíreniu islamu v Európe a v Nemecku. Zhromaždenia Pegida podľa Merkelovej organizujú ľudia „s nenávisťou v srdci“.

Kancelárka zdôraznila, že jej vláda urobí všetko, aby imigrantom zabezpečila úspešnú integráciu do nemeckej spoločnosti bez ohľadu na ich náboženskú príslušnosť. Zdôraznila však nevyhnutnosť dialógu medzi jednotlivými náboženstvami, ktorý by mohol viesť k lepšiemu porozumeniu.

Demonštrácie Pegidy odsúdili aj ďalší nemeckí politici, ktorí vyzvali občanov, aby sa na nich nezúčastnili. Bavorský premiér a predseda vládnej Kresťanskej únie (CSU) Horst Seehofer obvinil hnutie, že zneužíva na svoje účely obete teroristického útoku v Paríži.

Protesty Pegidy taktiež odsúdili francúzski karikaturisti. Na Facebooku aj na ďalších internetových fórach sa počas dňa objavilo niekoľko kresieb, obviňujúcich hnutie zo zneužívania atentátu v Paríži.

Na protestoch sa zúčastnili desaťtisíce ľudí

Desaťtisíce Nemcov v pondelok večer vyšli do ulíc viacerých miest demonštrovať proti šíreniu islamu alebo za otvorenú spoločnosť. Podľa policajných údajov s výnimkou Drážďan prevažovali odporcovia hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), len v Mníchove sa ich zišlo okolo 20-tisíc.

Priaznivci Pegidy prišli na demonštrácie s čiernymi páskami na pamiatku obetí teroristického útoku v redakcii francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.

Demonštrácie sa konali vo viac než desiatke nemeckých miest, v ich blízkosti sa schádzali aj odporcovia hnutia a snažili sa blokovať trasu ohlásených pochodov odporcov islamu. Na zhromaždení Pegidy v Drážďanoch podľa agentúry DPA prišlo podobné množstvo ľudí ako minulý týždeň, kedy sa zišlo 18-tisíc.

Vyše dvetisíc priaznivcov hnutia sa v pondelok zhromaždilo aj v Lipsku. V iných mestách bola účasť podľa policajných údajov nižšia, názory Pegidy prišli podporiť rádovo stovky osôb.

Drážďanská demonštrácia bola mimoriadna tým, že ju organizátori spojili so spomienkou teroristických útokov v Paríži z minulého týždňa, pri ktorých trojica útočníkov hlásiaca sa k radikálnemu islamu zabila počas niekoľkých dní 17 ľudí. Viacero účastníkov preto na zhromaždenie prišla so sviečkami.

Do ulíc prišli aj odporcovia Pegidy

Okrem Drážďan v uliciach prevažovali odporcovia Pegidy. V Mníchove sa ich podľa polície zhromaždilo 20-tisíc, v Lipsku podľa radnice až 30-tisíc. Tisíce ľudí demonštrovali proti Pegide tiež pred sídlom kancelárky v Berlíne.

Pegida využíva protiislamské nálady, ktoré v Nemecku zosilneli v minulom roku. Na jeseň začalo hnutie v Drážďanoch organizovať pravidelné pondelkové demonštrácie, na ktorých postupne rástla účasť. Pobočky hnutia vznikli aj v ďalších nemeckých mestách, ich popularita sa ale pôvodnému drážďanskému hnutiu zatiaľ nepriblížili.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #Angela Merkelová #islamisti #Drážďany #Pegida