Zavraždený francúzsky policajt začínal kariéru v Bratislave a mal vzťah so Slovenkou

Ochrankár šéfredaktora satirického časopisu Charlie Hebdo dobre poznal Slovensko, pretože tu niekoľko rokov žil a dokonca pomýšľal na svadbu s vtedajšou čerstvou absolventkou Univerzity Komenského. Franck Brinsolaro, ktorý strážil Stéphana Charbonniera, zahynul minulý týždeň pri masakre v Paríži. Teroristi, bratia Kouachiovci, zastrelili v sídle týždenníka aj šéfredaktora.

13.01.2015 12:00
debata (35)

Brinsolaro vstúpil do radov polície, keď mal 18 rokov. „Na Slovensko ho vyslali krátko po vzniku samostatného štátu, keď Francúzsko otvorilo veľvyslanectvo v Bratislave,“ povedal pre Pravdu nemenovaný zdroj z bezpečnostného prostredia. Pracovnou úlohou Brinsolara bola ochrana budovy ambasády.

V Bratislave pôsobil tri až štyri roky. Počas tohto obdobia sa zoznámil s mladou Slovenkou. „Prežili spolu celkom pekný čas a plánovali spoločnú budúcnosť. Lenže keď sa Brinsolarovi blížil koniec misie na Slovensku, priateľka uprednostnila zostať v rodnej krajine, ako nasledovať svoju lásku späť do jeho Francúzska,“ poznamenala osoba, ktorá sa s ňou poznala. Denník Pravda nezverejňuje meno Slovenky, ktorá bola zaľúbená do Brinsolara. Jje síce už dlho vydatá a má aj deti, no ťažko sa vyrovnáva so správou o vražde a zároveň sa chce vyhnúť záujmu médií o seba.

S francúzskym policajtom začala chodiť, keď bola poslucháčka filozofickej fakulty. Brinsolaro bol od nej o sedem rokov starší. „V Bratislave vlastne odštartoval úspešnú kariéru, pretože ochrana veľvyslanectva sa stala jeho prvým pracovným pobytom v zahraničí,“ podotkol zmienený zdroj z bezpečnostného prostredia.

Brinsolaro, ktorý mal 49 rokov, strážil Charbonniera na každom kroku. „Všade. V redakcii, u známych, v reštauráciách. Karikaturistu opúšťal jedine pred dverami jeho bytu,“ napísal denník Ouest France. Vdova, 38-ročná Ingrid Brinsolarová, o ňom zdôraznila, že zbožňoval svoju prácu: „Bol to odvážny muž, ktorý mal veľmi rád toto povolanie – ochraňovanie ľudí mal v krvi,“ povedala pre Ouest France. Bola jeho druhou manželkou, mali dve malé deti. Mal záľubu v športe, rád jazdil na motorke. Mimochodom, s políciou spojil svoj život aj jeho brat Philippe. Má hodnosť kapitána v meste Marseille.

Zavraždený ochrankár nadobudol bohaté skúsenosti v zahraničí. Vie sa o ňom, že pôsobil napríklad aj v Afganistane, kde sa staral o bezpečnosť francúzskych diplomatov. Ocitol sa tiež v Afrike, kde utrpel zranenie pri streľbe (podrobnosti nie sú verejne známe). „Je jasné, že to musel byť elitný policajt pripravený čeliť akejkoľvek hrozbe. Nielenže získal skúsenosti v riskantnom prostredí ďaleko za hranicami Francúzska. Veď pred strážením Charbonniera poskytoval ochranku iným významným osobám, ktoré by sa mohli stať terčom atentátu,“ upozornil zdroj z bezpečnostnej komunity.

Nahliadnutie do zoznamu chránených ľudí potvrdzuje, že Brinsolaro robil strážcu dôležitým ľuďom: Sudcovi Marcovi Trévidicovi, zaoberajúcemu sa protiteroristickými záležitosťami, či Joëlovi Merguimu, predsedovi Ústredného židovského konzistória v Paríži.

Brinsolaro mal za sebou naozaj pestrý život v bezpečnostných zložkách. Zistenie Pravdy, že pracoval v Bratislave, potvrdzuje nezávisle od seba text v novinách La Provence: „Strážil francúzske veľvyslanectvá v Afganistane, Kongu, Kambodži a na Slovensku.“ Agentúra AFP uviedla, že robil aj v Libanone a Bosne.

Očakáva sa, že Brinsolaro bude vyznamenaný najvyšším francúzskym štátnym vyznamenaním – Radom Čestnej légie. „Človek musí mať odvahu, aby mal taký život ako on,“ zdôraznil komentár v La Provence.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #policajt #Charlie Hebdo