Zotrvať vo Francúzsku či odísť do Izraela? Židia hľadajú odpoveď

Francúzsko nemusí dlho zostať krajinou s najväčším počtom Židov v Európe. Čoraz viac ich odchádza do Izraela, pričom po masakri v parížskom obchode s kóšer potravinami by vlna odchodu mohla narásť.

14.01.2015 11:15
Francúzsko, Izrael, Židia, Foto: ,
Židovské obete terorizmu pochovali v Jeruzaleme.
debata (6)

„Vo Francúzsku žije tretia najvýznamnejšia židovská komunita na svete po Izraeli a USA. V minulom roku sa však Francúzsko stalo celosvetovo štátom, odkiaľ najviac Židov emigrovalo do Izraela od jeho vzniku. Bolo to 6 600 osôb oproti roku 2013, keď ich odišlo 3 400,“ poznamenal denník Le Figaro.

V krajine galského kohúta žije približne 500-tisíc Židov. Masaker v spomínanej predajni v nich oživil strach z marca 2012, keď 23-ročný moslimský antisemita Mohammed Merah zaútočil na židovskú školu v Toulouse a zastrelil tri deti a jedného dospelého.

Štyroch zavraždených z minulého týždňa pochovali v utorok v Jeruzaleme. Izrael tak vyhovel želaniu pozostalých. Netreba v tom hľadať nič mimoriadne: „Mesačne nájde posledné miesto odpočinku priemerne 12 až 15 francúzskych Židov, ktorí si priali spočinúť v ich svätej zemi,“ napísal Le Figaro.

Čo si myslia o budúcnosti francúzskych Židov čelní predstavitelia ich komunity? „Môžeme iba rešpektovať rozhodnutie tých, čo sa chcú odsťahovať, ale vo Francúzsku musíme bojovať proti všetkým nepriateľom judaizmu,“ podotkol podľa novín Le Monde predseda Rady židovských združení vo Francúzsku Roger Cukierman. V druhej časti vety nepriamo upozornil, že keby emigrácia prudko narástla, doplatili by na ňu tí, čo zostanú v krajine – zatváraním kóšer reštaurácií či odchodom rabínov by sa zmenšili možnosti viesť židovský spôsob života.

Simone Rodan-Benzaquenová, šéfka parížskej pobočky Amerického židovského výboru, pripomenula množiace sa prejavy antisemitizmu vo Francúzsku. Naznačila, že štát si musí lepšie uvedomiť, že útoky proti Židom vlastne znamenajú podkopávanie základných hodnôt, na ktorých je krajina založená. „Ak Francúzsko stratí Židov, skôr či neskôr, bude stratené,“ napísala v Le Figaro šéfka pobočky výboru, ktorý chráni ich záujmy na celom svete.

Francúzsky premiér Manuel Valls ubezpečil Židov, že štát urobí maximum, aby sa cítili bezpečne. Synagógy a židovské školy zaradil medzi budovy, ktoré polícia a armáda strážia po minulotýždňových teroristických útokoch. „Francúzsko bez Židov nie je viac Francúzskom,“ zdôraznil podľa agentúry AFP, keď odmietol predstavu, že by sa mali zo strachu húfne sťahovať z krajiny.

Ideu Vallsa jednoznačne podporil filmár a publicista Claude Lanzmann – Žid, ktorý počas druhej svetovej vojny bojoval vo francúzskom odboji. „Otázka nestojí tak, či Židia majú opustiť rodnú krajinu a odísť do Izraela, alebo zostať napriek zločinom. Valls je ten, kto má pravdu. Nedarujme Adolfovi Hitlerovi posmrtné víťazstvo,“ napísal v Le Monde.

V podobnom tóne sa vyjadril komentátor Chemi Shalev na stranách izraelského denníka Haaretz: „Emigrácia francúzskych Židov do Izraela by pomohla fanatickým teroristom ukončiť prácu, do ktorej sa pustili nacisti a kolaborantský vichystický režim – urobiť z Francúzska krajinu bez Židov. Izrael nemá žiadny záujem odstrániť ich z dvoch tisícročí života v Európe.“

Opačný slovník si vybral Haim Shine zo Židovskej agentúry pre Izrael, združenia, ktoré sa venuje vysťahovaniu do tejto krajiny. „Nijaký iný štát ako Izrael nemôže poskytnúť Židom duchovnú a fyzickú bezpečnosť,“ napísal v novinách Israel Hayom, pričom ich vyzval, aby opustili Francúzsko a usadili sa na územiach, ktoré predstavujú korene ich histórie. Súhlasí s ním jeruzalemský politológ Emmanuel Naron. Priznáva, že keby takých 100-tisíc Židov emigrovalo z Francúzska, tak už nebude viac Francúzskom, ale ako prvoradú úlohu vidí ich bezpečnosť „Bol by to však jeho problém (štátu), republika by bola jediná zodpovedná za svoju prehru,“ poznamenal v texte na portáli i24news o možnosti masovej emigrácie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Francúzsko #židia #Paríž