Peking sa dusí v smogu, hodnoty prekročili 20-krát bezpečnostný limit

Čínsku metropolu Peking zahalil hustý smog, ktorý mesto pravidelne najmä v zime sužuje. Koncentrácia škodlivých častíc dvadsaťkrát prekročila limity, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za bezpečné. Stalo sa tak napriek opakovaným sľubom čínskej vlády, že stav ovzdušia zlepší.

15.01.2015 14:46
Čína, Peking, smog Foto: ,
Ľudia sa pred zdraviu nebezpečnými časticami vo vzduchu snažia chrániť rúškami, ich koncentrácia v ovzduší však až 20-krát prekračuje limity.
debata (11)

Americké veľvyslanectvo v Pekingu,ktoré má vlastné prístroje merajúce kvalitu ovzdušia, oznámilo, že hladina najmenších prachových častíc dosiahla dopoludnia 568 mikrogramov na meter kubický. Monitorovacia stanica, ktorá sa nachádza východne od metropoly, zaznamenala u zmienených najmenších častíc, ktoré dokážu preniknúť veľmi hlboko do pľúc, dokonca hladinu 631 mikrogramov na meter kubický.

Bezpečnostný limit PM 2,5 (pracové častice menšie ako 2,5 mikrometra) stanovený WHO je pritom 25 mikrogramov na meter kubický.

Drobné častice v ovzduší sa dokážu dostať... Foto: Reuters
Čína, Peking, smog Drobné častice v ovzduší sa dokážu dostať hlboko do pľúc, rúška zrejme pred nimi ľudí neochránia.

Medzinárodná organizácia zaraďuje Peking medzi najznečistenejšie mestá na svete. Prispieva k tomu okrem veľkého množstva tepelných elektrární aj vyše päť miliónov automobilov. V zime sa kvôli spaľovaniu uhlia počas vykurovania stav ovzdušia pravidelne zhoršuje.

Vinu na súčasnej kritickej situácie má aj počasie. Úrady už začiatkom tohto týždňa varovali pred smogovým oparom v severnej Číne kvôli bezvetriu. Problémy s hustým smogom v Pekingu prichádzať takmer presne dva roky po extrémnej smogovej situácii, keď v januári 2013 namerali skoro 1 000 mikrogramov jemných pravových častíc na meter kubický.

Priemysel, najmä obrovské množstvo tepelných... Foto: Reuters, Darley Shen
Čína, Peking, smog Priemysel, najmä obrovské množstvo tepelných elektrární, výrazne zvyšujú znečistenie ovzdušia.

Rozhorčenie verejnosti nad zhoršovaním kvality životného prostredia viedlo čínsku vládu k vyhláseniu „vojny znečisteniu“ a sľubom obmedziť spotrebu uhlia v niektorých oblastiach. Čína vlani schválila aj prvý dodatok k zákonu o ochrane životného prostredia po 25 rokoch, ktorý okrem iného udeľuje väčšie pokuty znečisťovateľom.

Podľa pekingských úradov znečistenie vzduchu v metropole počas minulého roka kleslo, napriek tomu sa stále pohybuje v priemere okolo 85 mikrogramov na meter kubický, teda trojnásobne vyššie, ako sú medzinárodné limity.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #smog #znečistenie ovzdušia