Pápež o kresbách Charlie Hebdo: Sloboda slova neoprávňuje urážať vieru druhých

Pápež František vníma slobodu slova ako jedno zo základných ľudských práv, táto sloboda však podľa neho neoprávňuje človeka urážať či zosmiešňovať vieru druhých. Pápež to povedal v lietadle počas cesty na návštevu Filipín v odpovedi na otázky novinárov, ktoré sa týkali nedávnych teroristických útokov v Paríži.

15.01.2015 16:07
pápež František, lietadlo, Filipíny Foto: ,
Pápež František odpovedá na otázky novinárov počas letu na Filipíny.
debata (218)

František po trojdňovom pobyte na Srí Lanke priletel vo štvrtok na Filipíny, ktoré sú najväčšou katolíckou krajinou na ázijskom kontinente. Plánuje sa stretnúť s ľuďmi, ktorých zasiahol tajfún Haiyan a v metropole Manile bude slúžiť omšu pre niekoľko miliónov veriacich.

„Sloboda vierovyznania a sloboda slova sú však rovnocenné základné ľudské práva. Každý z nás má nielen slobodu a právo, ale aj povinnosť hovoriť, čo si myslí, pre všeobecné dobro,“ vyhlásil pápež. Podľa neho má však sloboda slova svoje medze. „Je hlboký omyl zabíjať v mene Boha. Ale nemalo by sa provokovať, nemala by sa urážať viera druhých, nemali by sa robiť žarty z viery druhých,“ dodal.

Pápež: Kto uráža moju matku, môže čakať ranu päsťou

Svoje názory doložil aj konkrétnym príkladom, keď sa obrátil na svojho poradcu Alberta Gasparriho. „Ak môj dobrý priateľ Gasparri povie nejakú nadávku na adresu mojej matky, musí čakať, že dostane ranu päsťou. To je normálne,“ povedal. „Nemožno sa zahrávať s náboženstvom druhých. Sloboda slova má svoje hranice,“ dodal na adresu útoku, pri ktorom islamisti zabili vo Francúzsku 17 ľudí. Dvanásť mŕtvych si vyžiadal atentát na týždenník Charlie Hebdo, známy svojou satirou na adresu islamu a ďalších náboženstiev, zameriaval sa však hlavne na katolícku cirkev. (Prečítajte si viac v článku Hlavným terčom magazínu bola katolícka cirkev)

Pápež František sa v lietadle cestou na... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
pápež František, Filipíny, lietadlo Pápež František sa v lietadle cestou na Filipíny rozprával s novinármi.

Pápež František priletel na Filipíny, kde sa vzhľadom na španielsku koloniálnu minulosť 80 percent zo stomiliónovej populácie hlási ku katolíckej viere. Poslednú návštevu pápeža zažili Filipíny v roku 1995, kedy tam pricestoval Ján Pavol II. Františka vítali v uliciach vedúcich od letiska do centra desaťtisíce veriacich.

Filipínska vláda vyhlásila na dni Františkovej návštevy štátny sviatok, predovšetkým aby uvoľnila kolónami upchané ulice 12-miliónovej Manily a dokonca zatvorila finančné trhy. Úrady tiež prijali mimoriadne bezpečnostné opatrenia, v rámci ktorých rozmiestnili v krajine 50-tisíc policajtov a vojakov. Filipínci sú známi horlivou zbožnosťou a existujú preto oprávnené obavy zo správania sa nepokojných davov.

Na Filipínach čelili pápeži pokusom o atentát

Hlavnou úlohou bezpečnostných síl je však zabrániť prípadnému útoku na pápeža. Jeho predchodcovia sa totiž počas svojich návštev na Filipínach stali terčom pokusov o atentát. V roku 1970 sa psychicky narušený človek prezlečený za kňaza pokúsil prebodnúť pápeža Pavla VI. nožom pri prílete na manilské letisko. Pápež utrpel ľahké zranenia hrudníka. V roku 1995 skupina islamistov plánovala vraždu pápeža Jána Pavla II. v Manile. Požiar v jednom z miestnych bytov však viedol k odhaleniu sprisahania pár dní pred pápežovou návštevou. Na otázku, či sa obáva o svoju bezpečnosť, pápež v lietadle novinárom odpovedal, že má väčšie obavy o životy druhých ako o ten svoj.

Pápež František zdraví tisícky veriacich, ktorí... Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Pápež František, Filipíny Pápež František zdraví tisícky veriacich, ktorí lemovali cesty vedúce od letiska smerom do centra filipínskej metropoly.

František prišiel do Manily večer miestneho času, a tak sa jeho päťdňová oficiálna návšteva začne až v piatok stretnutím s filipínskym prezidentom Benignom Aquinom. V tento deň bude pápež tiež slúžiť omšu v jednom z najstarších filipínskych kostolov v Manile.

V sobotu sa pápež stretne s ľuďmi, ktorí v roku 2013 prežili ničivý tajfún, ktorý si vyžiadal vyše 7 350 mŕtvych alebo nezvestných a niekoľko miliónov ľudí pripravil o strechu nad hlavou. Okrem omše v najviac zasiahnutom meste Tacloban má pápež na programe aj stretnutie s veriacimi v susednom meste Paolo. V nedeľu má pápež na programe omšu pod šírym nebom v Rizalovom parku v Manile, ktorej sa má zúčastniť až šesť miliónov veriacich. V pondelok odletí František späť do Vatikánu.

218 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #pápež František #Filipíny #Charlie Hebdo