Európa je v strehu. Pátra po spiacich bunkách

Najskôr Francúzsko, teraz Belgicko a nabudúce možno Nemecko či Holandsko. Kto bude ďalší? Posledné teroristické útoky a hrozby v Európe mnohých nútia zvažovať, koho si islamistickí extrémisti vezmú na mušku nabudúce a ako nebezpečenstvu čeliť.

19.01.2015 07:22
debata (6)

Európske a blízkovýchodné spravodajské služby odhadujú, že v Nemecku, Belgicku, vo Francúzsku a v Holandsku je pripravených zaútočiť až dvadsať spiacich teroristických buniek s bezmála dvoma stovkami na všetko odhodlaných radikálov.

Európa je vo vysokej pohotovosti kvôli atentátom, pri ktorých predminulý týždeň traja teroristi vo Francúzsku zabili 17 ľudí. V súvislosti s ďalšími útokmi, ktoré minulý týždeň prekazilo Belgicko, polícia cez víkend zatýkala v Grécku.

V piatok a v sobotu vo Francúzsku v tichosti do neoznačených hrobov pochovali oboch útočníkov na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Moslimovia pritom neprestávajú protestovať proti novému číslu tohto týždenníka s karikatúrou proroka Mohameda na titulke, z ktorého sa po dotlači má predať až sedem miliónov kusov. Najdramatickejšie bola situácia v Nigeri, kde protestujúci vypálili osem modlitební a kostolov a násilnosti si vyžiadali najmenej desať životov.

Európske tajné služby sa podľa stanice CNN zaujímajú najmä o skupiny mužov, ktorí sa vrátili z bojov v Sýrii. Panuje presvedčenie, že radikálny Islamský štát (ISIL) im dal inštrukcie, aby pripravili útoky ako odvetu za účasť západných štátov na náletoch proti jeho bojovníkom v Iraku a Sýrii. V posledných dňoch v európskych krajinách zadržali vyše tridsať podozrivých.

Atentáty, ktoré mali byť spáchané v Belgicku, vraj z Grécka alebo Turecka riadil belgický účastník bojov v Sýrii Abdelhamid Abaaoud. Po tomto 27-ročnom mužovi marockého pôvodu teraz Belgicko pátra spolu s FBI. Grécka polícia v sobotu v súvislosti s prípadom zadržala štyri osoby. Z Atén však do Bruselu napokon včera neprišla povzbudzujúca správa.

Grécka polícia vylúčila, že by medzi zadržanými bol aj vodca bunky, ktorá pripravovala atentáty v Belgicku. Jeden zo zadržaných sa síce na hľadaného Abaaouda podobal, ale porovnanie DNA i odtlačkov pôvodné podozrenie nepotvrdilo.

Zatýkalo sa aj v Belgicku, Británii a Nemecku. Turecká tajná služba zase chce dať sledovať až 3 000 ľudí podozrivých z napojenia na ISIL. Môže ísť o spiace bunky pripravené kedykoľvek zaútočiť predovšetkým na zastupiteľské úrady západných krajín v Turecku.

Francúzsko v nedeľu predĺžilo o 48 hodín väzbu deviatich z 12 ľudí zatknutých v piatok v okolí Paríža pre možný podiel na terorizmu. Za mrežami tak naďalej zostáva osem mužov a jedna žena. Vyšetrovatelia preverujú podozrenie, že patria k sieti, ktorá poskytla teroristom zázemie v podobe skrýš, zbraní či áut.

Do bezpečnostnej operácie vo Francúzsku je stále zapojených 122-tisíc policajtov, žandárov a vojakov. Belgicko, ktoré zvýšilo bezpečnostný režim na druhý najvyšší stupeň, má v pohotovosti 150 príslušníkov protiteroristických jednotiek. Policajtom pri strážení ohrozených objektov pomáha aj tristo vojakov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #Francúzsko #islamisti #Belgicko