Na Doneck opäť padajú granáty, Rusko vraj pomáha povstalcom

V Donecku na východe Ukrajiny v utorok zasiahol delostrelecký granát autobusovú zastávku na severe mesta, jednu osobu zabil a šesť ťažko zranil. Oznámila to miestna radnica. Podľa ruských médií sa v meste dostala pod mínometnú paľbu aj skupina ukrajinských a ruských novinárov. Incident sa zaobišiel bez zranení.

20.01.2015 10:45 , aktualizované: 16:22
Ukrajina, Doneck, letisko, vojak, proruský... Foto: ,
Proruský rebel drží stráž na doneckom letisku.
debata (311)

Granát dopadol na zastávku v okamihu, keď sa miestni obyvatelia pri pristavenom tankeri zaraďovali do radu na pitnú vodu, napísala agentúra Unian. Stav zranených je vážny, počet obetí sa možno zvýši.

Incident je ďalším varovaním pre obyvateľov doneckých štvrtí, ktoré sa čoraz častejšie stávajú terčom ostreľovania. V pondelok zasiahla strela detskú nemocnicu v centre mesta, trhovisko a tuberkulóznu liečebňu. Explózie spôsobili značné materiálne škody a zranili vyše desať ľudí.

Podľa agentúry TASS sa v utorok v Donecku dostala do mínometnej paľby skupina novinárov z Ukrajiny a Ruska. Reportéri sa ponáhľali k autobusovej zastávke, pri ktorej explodoval granát. Len náhodou sa nikomu nič nestalo.

Ukrajinská armáda vraj drží pozície na doneckom letisku

Ukrajinská armáda napriek opakovaným útokom separatistov drží dobyté pozície na letisku v Donecku. V Kyjeve to v utorok oznámil hovorca protipovstaleckej operácie ukrajinských ozbrojených síl Andrij Lysenko.

Boje v Donecku. Foto: SITA/AP, Manu Brabo
Ukrajina, Doneck, vojak, armáda, proruskí separatisti, Boje v Donecku.

Podľa ukrajinských médií sa stále častejšie objavujú správy o tom, že z Ruska prichádzajú povstalcom nové posily, ktoré majú ofenzívu Kyjeva zastaviť.

Na Doneck aj v noci na utorok dopadali míny a delostrelecké granáty, uviedol Lysenko. Separatisti sa snažia útočiť na predsunuté armádne pozície na letisku a pokúšajú sa pretnúť koridor, ktorým vládne jednotky dostávajú posily a muníciu z obce Pisky ležiacej západne od letiska.

Silné boje pokračujú o mesto Horlivka severovýchode od Donecka, kde armáda zaútočila na pozície vzbúrencov delostreleckou paľbou.

Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk v utorok oznámil, že z Ruska v týchto dňoch prúdi cez úseky hraníc kontrolované povstalcami veľké množstvo ťažkých zbraní a munície. Výzbroj sa sústreďuje južne od Luhanska, kde je na nasadenie na front údajne pripravených 25 ruských tankov a 30 obrnených transportérov.

O prepravu vozidiel sa postaral špeciálny tím ruského južného vojenského okruhu, uviedol Tymčuk. Cez mesto Krasnodon boli navyše podľa neho do Luhanska prepravené dve roty ruských vojakov.

Ukrajinské velenie v utorok zverejnilo prvé odhady strát povstalcov počas víkendových bojov o donecké letisko. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko agentúre Unian povedal, že na východe Ukrajiny v tom čase padlo okolo 300 „teroristov“. Najväčší počet z nich zahynul priamo na letisku, ďalšie straty podľa Heraščenka vzbúrenci utrpeli pri mestách Horlivka a Volnovacha.

Rusko obvinilo Kyjev z marenia príprav na summit v Astane

Ofenzíva ukrajinskej armády v boji o donecké letisko komplikuje vyhliadky na summit Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska, ktorý sa mal uskutočniť do konca januára. V Moskve to v utorok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Usporiadanie schôdzky, ktorú chcel zvolať kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, nie je teraz pravdepodobné, povedal hovorca.

Obyvateľka Donecka Maria Ivanovna dostala... Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Ukrajina, Doneck, vojak, armáda, proruskí separatisti, Obyvateľka Donecka Maria Ivanovna dostala stravu ako humanitárnu pomoc.

Schôdzka sa pôvodne mala uskutočniť 15. januára. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande ale účasť odvolali s vysvetlením, že rokovanie má zmysel iba v prípade, ak sa dosiahne pokrok v rokovaniach o ukončení ukrajinskej krízy. Optimisti dúfali, že summit sa môže uskutočniť do konca januára.

„Rokovanie sa môže konať jedine v prípade, že bude mať produktívny výsledok,“ súhlasil v utorok so stanoviskom Berlína a Paríža Peskov. „V súčasnej dobe ale príprava nevyzerá tak pravdepodobne, ako sa javila pred obnovením vojenských akcií na Ukrajine,“ dodal.

Rusku vadí prudký postup ukrajinských jednotiek na severe Donecka. Moskva obviňuje Kyjev z porušovania minských dohôd dohodnutých začiatkom vlaňajšieho septembra. Ich obsahom bolo prímerie a stiahnutie ťažkých zbraní z línie frontu.

Nemecká metropola bude v stredu večer hostiť ďalšiu ministerskú schôdzku o situácii na východe Ukrajiny. Oznámila to berlínsky hovorca nemeckého ministerstva zahraničia. Záujem o stretnutie ministrov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska prejavili podľa nej Kyjev a Moskva.

Ukrajinský minister Pavlo Klimkin na tlačovej konferencii v Kyjeve slová nemeckého hovorcu potvrdil s tým, že návrh konzultoval so svojím nemeckým partnerom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Podľa Klimkina by sa stredajšia ministerská schôdzka v Berlíne mala venovať základným bodom plnení minských dohôd. „Ide najmä o stiahnutie ťažkej výzbroje, zabezpečenie humanitárnej pomoci, oslobodenie zajatcov a kontrolu rusko-ukrajinskej hranice,“ povedal ukrajinský minister.

Rusko: Postoj vo veci sankcií ukázal, že EÚ nemení nepriateľský kurz

Európska únia svojím rozhodnutím ponechať v platnosti ekonomické sankcie proti Rusku ukázala, že nie je pripravená zmeniť „nepriateľský kurz“. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Európska únia v pondelok po zasadnutí svojich ministrov diplomacií vyhlásila, že nie sú žiadne dôvody na zmierňovanie ekonomických sankcií voči Rusku v súvislosti s dianím na Ukrajine, kde sa v posledných dňoch opäť rozmáha násilie.

„To len potvrdzuje fakt, že EÚ stále nie je pripravená zmeniť svoj nepriateľský kurz alebo objektívne zhodnotiť akcie kyjevských úradov,“ píše sa na webovej stránke ministerstva.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová ešte pred zasadnutím povedala, že akékoľvek stiahnutie sankcií by bolo možné len v prípade zlepšenia situácie na východe Ukrajiny a nové násilnosti preto podľa nej nie sú dobrou správou. „Vo svetle terajších udalostí na výhode Ukrajiny nikomu nenapadlo uvoľňovať sankcie,“ povedal novinárom v Bruseli nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Ministri zahraničných vecí EÚ budú v diskusii o vzťahoch s Ruskom pokračovať na zasadnutí pred marcovým summitom.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #armáda #letisko #Kyjev #doneck #astana #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci