Obama: Nepošlem vojakov do ďalších vojen, ale boj s islamistami vyhráme

Spojené štáty nebudú posielať svojich vojakov do ďalších vojen vo svete, ale chcú viesť protiteroristickú koalíciu, ktorá zvíťazí nad Islamským štátom (IS) v Iraku a Sýrii. Vyhlásil to americký prezident Barack Obama vo svojom posolstve o stavu únie.

21.01.2015 08:39 , aktualizované: 11:07
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama počas prejavu o stave únie v Kongrese.
debata (10)

Kongres vyzval, aby schválil použitie sily proti radikálom. Zároveň varoval zákonodarcov, že akúkoľvek snahu o prijatie sankcií voči Iránu bude vetovať. Okrem toho vyzval členov Kongresu, aby zrušili embargo voči Kube.

„Namiesto toho, aby sme sa nechali zatiahnuť do ďalšej pozemnej vojny na Blízkom východe, vedieme širokú koalíciu vrátane arabských štátov. Táto snaha vyžaduje nejaký čas. Ale uspejeme,“ povedal Obama s tým, že USA potrebujú svet uistiť o svojej vnútornej jednote v boji proti IS. Kongres by preto podľa neho použitie sily mal schváliť.

Šéf Bieleho domu Američanov uistil, že USA budú pokračovať v súčasnej stratégii, keď sa snažia riešiť väčšinu krízových situácií vo svete diplomaciou. Zdôraznil to aj v prípade situácie v Rusku a na Ukrajine. Prisľúbil, že Ukrajinu budú USA naďalej podporovať na ceste k demokracii. To isté platí aj pre vyjednávania iránskeho jadrového programu. „Od dneška do jari máme šancu vyrokovať úplnú dohodu, ktorá zabráni Iránu v jadrovom zbrojení,“ vyhlásil Obama.

Zvýšenie daní i podpora rodinám s deťmi

Spojené štáty sú ekonomicky silnejšie ako v minulosti, je však potrebné posilniť pozíciu strednej triedy a podporiť americké podniky, povedal ďalej Barack Obama. Peniaze na svoje návrhy chce zobrať z ešte väčšieho zdanenia bohatších. Chce navrhnúť zmeny daňových zákonov a ďalšie opatrenia, ktoré by mali zlepšiť situáciu amerických rodín. Značná časť týchto prostriedkov by mala ísť do podpory vzdelávania a starostlivosti o deti. Mnoho jeho plánov však zrejme narazí na odpor republikánov, ktorí ovládajú Kongres.

Barack Obama počas príhovoru prisľúbil podporu... Foto: Reuters, Mandel Ngan
Barack Obama Barack Obama počas príhovoru prisľúbil podporu rodinám s deťmi i budovanie nových materských škôl.

Obama chce zlepšiť výber daní, zamedziť únikom a takto získanými peniazmi podporiť financovanie dostupného bývania pre rodiny, ktoré sú v problémoch. Rodinám s deťmi by podľa prezidenta mala klesnúť daňová záťaž vďaka novým úľavám na deti. Obama tiež prisľúbil pomoc federálnemu rozpočtu jednotlivým štátom pri rozširovaní predškolskej výchovy. Na podporu materským školám majú ísť peniaze zo zvýšenia daní za cigarety.

Obama chce tiež zaistiť bezplatné vzdelávanie v dvojročných študijných programoch mestských vyšších škôl. Plánuje tiež navrhnúť nové tresty pre tie podniky, ktoré dávajú svojim zamestnancom nižšiu ako minimálnu mzdu.

Boj proti hackerským útokom

Americký Kongres by mal podľa prezidenta čo najrýchlejšie prijať zákon, ktorý by USA chránil pred hrozbou kybernetických útokov. USA v poslednej dobe často čelia útokom hackerov, proti ktorým môžu podľa Obamu pomôcť zákonné opatrenia vrátane sprísnenia trestov za šírenie škodlivého softwaru.

Prezident Barack Obama si podáva ruky s... Foto: Reuters, Mandel Ngan
Barack Obama Prezident Barack Obama si podáva ruky s poslancami po príchode do amerického Kongresu, v ktorom predniesol posolstvo o stave únie.

„Žiadny cudzí národ, žiadny hacker by nemal byť schopný vyradiť naše siete, ukradnúť naše obchodné tajomstvá alebo preniknúť do súkromia amerických rodín, zvlášť našich detí,“ vyhlásil Obama.

Posledný hackerský útok sa pritom stal nedávno. Hackeri napadli napríklad twitterský účet armádneho Centrálneho velenia, niektoré významné médiá či servery spoločnosti Sony Pictures.

Základom opatrenia, ktoré navrhla Obamova administratíva, je povinnosť súkromných spoločností oznamovať vládnym agentúra prelomenie bezpečnostnej ochrany a odcudzenie dát. Vláda chce tiež zaručiť, že za poskytovanie takýchto informácií nebudú firmy trestne stíhané. Žiada aj sprísnenie trestnej zodpovednosti za šírenie škodlivého softwaru, torý možno využívať pri krádežiach dát alebo ochromení prevádzky internetových softwarov.

Hlavné body posolstva o stave únie

Zahraničná politika

  • Kongres by mal schváli použitie vojenskej sily proti radikálom z Islamského štátu
  • Väznica na Guantáname by sa mala čo najskôr zatvoriť
  • Dohoda s Iránom môže byť už do jari
  • Prípadné protiiránske sankcie schválené Kongresom bude prezident vetovať
  • Kongres by mal tento rok začať pracovať na zrušení embarga voči Kube

Civilizačné hrozby

  • Kongres by mal čo najrýchlejšie prijať zákon, ktorý by chránil občanov pred útokmi hackerov
  • Boj proti epidémii eboly sa neskončil a USA sa do neho budú stále zapájať
  • Globálne otepľovanie ohrozuje americkú bezpečnosť, Američania by podľa to mali začať konať

Dane

  • Chce zvýšiť daňovú záťaž pre najbohatších Američanov či zaviesť daňové úľavy pre nemajetné rodiny a rodiny s deťmi
  • Chce zaceliť diery v ovýbere daní a poplatkov, ktorými podľa administratívy unikajú najmenej desiatky miliárd dolárov ročne
  • Počíta tiež so zavedením nových daní a poplatkov pre banky a zisky z kapitálu či so zvýšením daní z tabakových výrobkov

Práca a sociálna oblasť

  • Rodinám by mali klesnúť výdavky vďaka novým úľavám na deti, ktoré by podľa prezidenta mohli dosiahnuť až 3-tisíc dolárov ročne.
  • Každý zamestnanec by mal mať nárok na týždeň platenej nemocenskej za rok
  • Obama zopakoval požiadavku, aby Kongres schválil zvýšenie minimálnej mzdy
  • Zákonodarcovia by tiež mali zaistiť, aby ženy brali za rovnakú prácu totožnú odmenu ako muži

Vzdelávanie

  • V rozpočte by sa mali nájsť peniaze na bezplatné vzdeláavnie v dvojročných študijných programoch mestských vyšších škôl
  • Federálny rozpočet pomôže jednotlivým štátom pri rozširovaní predškolskej výchovy

Výber citátov z Obamovej správy o stave únie

Americký prezident Barack Obama vo svojej správe o stave únie vyzdvihol ekonomické úspechy krajiny a zdôraznil niektoré výzvy, pred ktorými Američania stoja. Tu je niekoľko jeho výrokov:

„Po roku, ktorý bol pre Ameriku prelomový, naša ekonomika rastie a vytvára pracovné miesta najrýchlejšie od roku 1999.“

„Teraz je na nás, aby sme si vybrali, kým chceme byť v nasledujúcich 15 rokoch a nasledujúcich desaťročiach. Prijmeme ekonomiku, v ktorej sa len niekoľkým z nás darí výnimočne dobre? Alebo zasvätíme životy ekonomike, ktorá vytvára rast platov a príležitosti pre každého, kto sa snaží?“

„Tento Kongres (…) by mal schváliť zákon zaisťujúci, aby bola žena za rovnakú prácu odmeňovaná rovnako ako muž. Naozaj. Je rok 2015.“

„Hodlám chrániť slobodný a otvorený internet, rozšíriť jeho dosah do každej školskej triedy, každej obce, a pomôcť ľuďom budovať najrýchlejšie siete, aby budúce generácie digitálnych inovátorov a podnikateľov mali dobrý základ na to, aby pokračovali v premene tohto sveta.“

„Žiadny cudzí národ, žiadny hacker by nemal byť schopný zhodiť naše siete, ukradnúť naše obchodné tajomstvo alebo sa nabúrať do súkromia amerických rodín, zvlášť našich detí.“

„Pentagon hovorí, že klimatické zmeny predstavujú riziko pre našu bezpečnosť. Mali by sme podľa toho konať.“

„My, Američania, rešpektujeme ľudskú dôstojnosť, aj keď sme ohrození, a preto som zakázal mučenie, a urobil všetko pre uistenie, že naše použitie nových technológií, ako sú bezpilotné lietadlá, sa držia v patričných medziach.“

„Verím v múdrejší druh amerického vodcovstva. Najlepšie si počíname, keď kombinujeme vojenskú silu s intenzívnou diplomaciou, keď umocňujeme svoju silu budovaním koalícií.“

„Už pred sebou nemám žiadne kampane, ktoré by som podstupoval. Viem to, pretože som obe vyhral.“

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #posolstvo o stave únie