Moskovský súd: Ruská verejnosť nemá právo poznať platy štátnych manažérov

Moskovský súd je presvedčený, že ruská verejnosť nemá právo vedieť, aké platy majú šéfovia štátnych spoločností. Vyplýva to zo stredajšieho verdiktu, ktorým súd odmietol sťažnosť Strany pokroku opozičného blogera Alexeja Navaľného.

21.01.2015 16:22
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Strany pokroku ruského opozičného blogera Alexeja Navaľného (na snímke nastupuje do policajného auta) žiadala súd o to, aby nariadil ruskej vláde zverejniť údaje o príjmoch manažérov štátnych korporácií.
debata (42)

Ten žiadal súd o to, aby nariadil ruskej vláde zverejniť údaje o príjmoch manažérov niektorých štátnych korporácií. Navrhovatelia sa chcú proti rozsudku odvolať.

Právnici Strany pokroku sa sťažujú, že vládu opakovane žiadali o informácie týkajúce sa príjmov niektorých vysokých činiteľov štátnych korporácií, ale ani raz sa nedočkali odpovede. Sú preto rozhodnutí získať tieto údaje súdnou cestou.

Zákon hovorí o povinnosti zverejnenia informácií

Právny zástupca žiadateľov Dmitrij Krajnev uviedol, že požadované informácie odmietli zverejniť také firmy, ako je ropný kolos Rosnefť alebo Ruské železnice. „Sme toho názoru, že tým bolo porušené naše právo na informácie. Proti tomuto rozhodnutiu súdu sa odvoláme,“ povedal po pojednávaní Krajnev.

Ďalší právnik, ktorý zastupuje navrhujúcu stranu, uviedol, že zákon ukladá vedúcim predstaviteľom korporácií zverejniť informácie o príjmoch, a preto je žiadosť navrhovateľov oprávnená.

Sudkyňa moskovského súdu Tereza Žerebecová však žiadosť zamietla, pretože dospela k záveru, že postoj odporcu (teda ruskej vlády), ktorý odmieta informácie zverejniť, je „odôvodnený a v súlade so zákonom.“ (Prečítajte si aj článok Putin: Ruskí oligarchovia zbohatli úplne legálne a nemajú vplyv na politiku)

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #súd #Alexej Navaľnyj #platy manažérov #štátne spoločnosti