Porošenko utekal hasiť, Jaroš sa popálil

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa predčasne vrátil zo 45. ekonomického fóra v Davose, aby pomohol hasiť oheň konfliktu na juhovýchode krajiny, ktorý sa v posledných dňoch rozhorel vďaka útokom odporcov vlády v Kyjeve.

22.01.2015 08:10
Petro Porošenko, Ukrajina, Davos, Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko ukazuje v Davose časť karosérie autobusu rozstrieľaného neďaleko dedinky Volnovacha.
debata (141)

V deň návratu prezidenta zasiahli plamene konfliktu aj Dmytra Jaroša, ultranacionalis­tického lídra Pravého sektora a poslanca parlamentu, ktorý podľa jeho vlastných slov chodí do snemovne s granátom vo vrecku. Ten mu však v stredu nepomohol, keď ho zasiahli črepiny v okolí doneckého letiska. Pokúšal sa tam priamo v prvej línii „dvíhať“ bojovú morálku dobrovoľníckych práporov, ktoré sú vlastne súkromnými armádami oligarchov. S otvorenou zlomeninou ruky a škrabancom na hlave previezli Jaroša do nemocnice. Podľa lekárov citovaných portálom Korrespondent iba vďaka prilbe neprišiel kyjevský politický „jastrab“ o život.

Oveľa horšie dopadli „radoví“ príslušníci ukrajinskej armády a práporov dobrovoľníkov. Separatisti a velenie armády sa však rozchádzajú v počte obetí. Zatiaľ čo prví hovoria o desiatkach mŕtvych a zničenej vojenskej technike, v Kyjeve spomínajú jedincov. Priznávajú však veľa zranených. Aj urýchlený návrat prezidenta Porošenka z Davosu potvrdzuje, že situácia na „východnom“ fronte je pre Kyjev čoraz horúcejšia. Odzrkadlilo sa to napokon aj asi v polhodinovom stredajšom prejave ukrajinského lídra v Davose a jeho odpovediach na otázky. Najprv však hovoril o ekonomike.

„Za najdôležitejšie reformy považujem tie, ktorými chceme znížiť byrokratický aparát, decentralizovať systém riadenia v rámci konfederácie a bojovať s korupciou,“ zopakoval už po niekoľký raz Porošenko. Hlavný dôraz v priamom televíznom prenose TV 5. kanál kládol na potrebu medzinárodnej podpory Ukrajincov. Zároveň privítal nedávne prímerie v Donbase, ktoré, ako povedal, sa podarilo dosiahnuť vďaka ruskej strane. Vzápätí si však neodpustil konštatovanie, podľa ktorého práve spomínaná ruská pomoc „ukázala, kto má vplyv na teroristov“. Hlavne preto vyzval svet na ešte väčší tlak na Moskvu s cieľom skončiť konflikt na juhovýchode.

„Bojujeme spoločne proti terorizmu a v prípade teroristov a ich pomocníkov sú hlavnou zbraňou sankcie,“ pripomenul prítomným Porošenko s tým, že je „prezidentom mieru“, ktorý je odporcom silového riešenia konfliktu v Donbase. Moskve odkázal, že Ukrajina stiahne ťažkú techniku od línie bojov až po tom, čo tak vraj urobí Moskva a zároveň „uzavrie“ priechodnú hranicu s Ukrajinou.

Na ilustráciu tragickej situácie v Donbase ukázal Porošenko prítomným časť rozstrieľanej karosérie autobusu ostreľovaného 13. januára na kontrolnom stanovisku neďaleko dediny Volnovacha. Prezident zopakoval, že obeťami útoku proruských „teroristov bolo 12 ľudí a 18 utrpelo zranenia“. Slabinou jeho emotívnej časti prejavu je však vyjadrenie samotného vodiča autobusu Sergeja Čerenka.

„Strieľali na nás zo strany dediny Volnovacha, ktorú kontroluje ukrajinská armáda, a cestujúci nezahynuli strelami vypálenými systémom Grad, ale od trieštivej míny, ktorá explodovala vpravo od vozidla,“ povedal spravodajcovi ukrajinského portálu Korrespondent.net.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #Dmytro Jaroš #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko