V Egypte plánujú amnestiu pre šesť stoviek väzňov

Egyptské úrady údajne plánujú prepustiť takmer 600 väzňov pri príležitosti štvrtého výročia revolúcie. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom informoval denník Al-Ahram.

22.01.2015 13:24 , aktualizované: 14:26
debata

V nedeľu uplynú presne štyri roky od vypuknutia egyptskej revolúcie, ktorá zvrhla autoritársky režim dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Po jeho páde vyhralo voľby islamistické Moslimské bratstvo. Ním podporovaného prezidenta Muhammada Mursího ale v auguste 2013 zvrhla armáda. K moci sa následne dostal súčasný prezident a bývalý generál Sísí.

Po páde Mursího začali úrady kontrolované vojskom vlnu prenasledovania. Vo väzení skončili tisíce členov a sympatizantov Moslimského bratstva, ale aj viacero oponentov režimu z radov demokratickej opozície. Či budú niektorí z nich medzi 584 amnestovanými, nie je zatiaľ jasné.

Podľa zverejnených podmienok sa na slobodu dostanú okrem iného ľudia odsúdení na doživotie, ktorí si odpykali 15 rokov trestu. Amnestia sa vraj ale nebude týkať závažných prípadov vrážd a zločinov namierených proti štátu ako sú terorizmus, obchodovanie so zbraňami, drogové delikty, korupcie a falšovania.

Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) vydala zhodou okolností túto stredu k situácii v egyptských väzniciach kritickú správu, podľa ktorej umierajú v miestnych preplnených nápravných zariadeniach zbytočne desiatky ľudí ročne. Za rok 2014 zomrelo podľa oficiálnych údajov za mrežami 90 ľudí. Podľa AI je ale častou príčinou úmrtia mučenie alebo nedostatok lekárskej starostlivosti.

Súd nariadil prepustiť synov exprezidenta Mubaraka

Egyptský súd nariadil úradom prepustiť z väzenia dvoch synov bývalého dlhoročného prezidenta krajiny Husního Mubaraka. Gamal a Alá Mubarakovci čakali vo väzbe na rozsudok v korupčnej kauze, informovala agentúra AFP.

Podľa obhajcu Farida Díba doba zadržania bratov prekročila maximálnu možnú dĺžku 18 mesiacov, a preto musia byť prepustení. V žiadnom inom prípade vraj totiž už obvineniam nečelia. Podľa agentúry Reuters nie je jasné, prečo sa rozhodnutie netýkalo aj samotného exprezidenta.

Údajne by sa ale aj on mohol už čoskoro dostať na slobodu. Kvôli zlému zdravotnému stavu sa 86-ročný bývalý politik teraz zdržuje vo väzenskej nemocnici v Káhire.

Žaloba vinila bratov Mubarakovcov a ich otca zo zneužitia desiatich miliónov eur z verejných peňazí, ktoré mali byť použité na údržbu prezidentského paláca. Už skôr boli v tomto prípade Gamal a Alá odsúdení na štyri roky a ich otec Husní na tri roky väzenia. Odvolací súd ale rozsudok minulý týždeň zrušil a nariadil nový proces. Dôvody pre väzbu preto podľa súdu pominuli.

V ďalšom prípade korupcie súd v novembri minulého roka Mubaraka a jeho dvoch synov obvinení z korupcie oslobodil. Zastavil tiež proces s bývalým prezidentom kvôli údajnej spoluvine na smrti demonštrantov pri protestoch, ktoré viedli k jeho zvrhnutiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Abd al-Fattáh as-Sísí