Na Ukrajine sú vraj znovu systémy, ktoré slúžili Rusom

Severoatlantická aliancia (NATO) na Ukrajine opäť zaznamenala prítomnosť protivzdušných systémov či systémov elektronického boja, ktoré v minulosti sprevádzali presuny ruských síl.

22.01.2015 15:43
debata (215)

Novinárom to v Bruseli povedal vrchný veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove. Nemohol však potvrdiť údaje ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý v stredu uviedol, že hranice jeho krajiny prekročilo 2 000 ruských vojakov s dvoma stovkami kusov obrnenej techniky. Breedlove zároveň plánuje obnoviť kontakt so šéfom ruského generálneho štábu.

„Situácia nie je dobrá. Boje v zásade zosilneli na úroveň pred dohodou o prímerí, niekedy aj viac,“ zhodnotil Breedlove posledný vývoj na Ukrajine na tlačovej konferencii po rokovaní Vojenského výboru NATO. Ten sa konal v stredu a vo štvrtok.

Hoci aliancia nepotvrdila Kyjevom uvádzané počty ruských vojakov, podľa Breedlova zaznamenala, že Ruskom podporované sily získali v posledných dňoch nové schopnosti a možnosti a „líniu kontaktu“ s ukrajinskou armádou na niekoľkých miestach posunuli západným smerom.

Vrchný veliteľ síl v Európe tiež vyhlásil, že má v úmysle obnoviť priamy kontakt so svojím ruským náprotivkom, teda šéfom ruského generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Poznamenal, že s ním hovoril aj v období po ruskej anexii polostrova Krym.

Predseda Vojenského výboru NATO, teda najvyššieho vojenského orgánu aliancie, dánsky generál Knut Bartels, poznamenal, že náčelníci štábov preberali aktuálnu situáciu na Ukrajine aj možné varianty vývoja v ďalších dňoch. „Bohužiaľ vás ale nemôžem informovať, aké možnosti, čo sa týka ďalších udalostí na východe Ukrajiny, sme riešili,“ povedal novinárom.

Predstavitelia aliancie nemohli potvrdiť ani správy, že sa po mesiacoch bojov ukrajinskí vojaci stiahli z priestoru bojov zničeného medzinárodného letiska v Donecku. Tiež podľa českého náčelníka generálneho štábu Petra Pavla, ktorý sa tento rok v lete stane novým šéfom aliančného vojenského výboru, pokračuje na východe Ukrajiny porušovanie prímeria, dohôd z Minska.

„Ozbrojené strety sú na dennom poriadku. Jedna aj druhá strana sa snaží získať, či získať späť, teritórium tak, aby si vytvorila výhodnejšie podmienky pre následné rokovania,“ poznamenal.

Podľa Pavla je známe a potvrdené, že ruská strana podporuje separatistické skupiny technikou, špecialistami i výcvikom. „Je tam priame zapojenie v snahe vytvoriť si priestor pre následné politické rokovania,“ podotkol český generál.

215 debata chyba