Netanjahu chce v americkom Kongrese rečniť o Iráne

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oficiálne prijal pozvanie do amerického Kongresu, kde má na začiatku marca predniesť prejav o údajnej iránskej hrozbe.

22.01.2015 17:35 , aktualizované: 22:52
Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (13)

Pozvanie zverejnené v stredu ale vyvolalo nevôľu Bieleho domu, ktorý nebol vopred informovaný. Pozvanie Netanjahuovi adresoval republikánsky šéf americkej Snemovne reprezentantov John Boehner. Biely dom reagoval vyhlásením, že šéf snemovne svojim krokom porušil obvyklý diplomatický protokol.

„Požiadal som v tejto pohnutej dobe (izraelského) premiéra, aby prehovoril v Kongrese o tom, akú hrozbu pre našu bezpečnosť a spôsob nášho života predstavuje radikálny islam a Irán,“ uviedol Boehner v stredu vo vyhlásení.

Počas dňa Biely dom oznámil, že prezident Barack Obama Netanjahua počas jeho cesty do USA neprijme, pretože by schôdzka mohla ovplyvniť marcové voľby v Izraeli. Z rovnakého dôvodu sa s izraelským premiérom nestretne ani minister zahraničia John Kerry.

Pozvanie Boehner uskutočnil len deň po tom, čo prezident Barack Obama vo svojom posolstve o stave únie vyhlásil, že bude vetovať prípadné sprísnenie protiiránských sankcií kvôli spornému jadrovému programu Teheránu.

Netanjahu, ktorý si mohol vybrať cestu do USA vo februári alebo v marci, sa rozhodol nakoniec pre druhú možnosť, pretože vtedy prehovorí aj pred vplyvnou židovskou lobby – Americko-izraelským výborom pre verejné záležitosti (AIPAC). Netanjahu údajne hľadal možnosť, ako sa počas návštevy USA stretnúť aj s Obamom.

Cestu do USA podnikne pred marcovými voľbami v Izraeli, čo by premiérovi mohlo pomôcť získať voličov a zdôrazniť jeho hlavnú tému kampane, teda to, že je tým správnym človekom, ktorý dokáže reagovať na regionálne bezpečnostné hrozby.

Izraelčania podľa prieskumov verejnej mienky kladne zhodnotili aj Netanjahuovu návštevu v Paríži, kde sa zúčastnil s desiatkami ďalších zahraničných politikov na symbolickom pochode proti terorizmu v reakcii na krvavé útoky v Paríži, kde zahynuli okrem iného novinári a Židia.

Podľa médií sa šéf izraelskej vlády fakticky do Francúzska vnútil, pretože francúzsky prezident François Hollande si jeho príchod neprial. Netanjahu podráždil francúzskych politikov výzvou francúzskym Židom, aby sa odsťahovali do Izraela, kde budú údajne vo väčšom bezpečí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Irán #islam #Benjamin Netanjahu