Zomrel saudský kráľ Abdalláh, významný spojenec Západu

Vo veku 90 rokov v piatok zomrel saudskoarabský kráľ Abdalláh ibn Abdal Azíz Saud, ktorý patril k významným spojencom Západu v blízkovýchodnom regióne. Novým kráľom sa stal jeho brat Salmán. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním sa na štátnu saudskú televíziu.

23.01.2015 00:46 , aktualizované: 07:58
Abdalláh ibn Abdal Azíz Saud Foto: ,
Abdalláh ibn Abdal Azíz Saud
debata (20)

Kráľ Abdalláh bol od začiatku mesiaca hospitalizovaný v Rijáde so zápalom pľúc. Salmána, ktorý má 79 rokov, vymenoval za právoplatného následníka v júni 2012, keď zomrel korunný princ Najíf.

Saudská Arábia je najväčším vývozcom ropy na svete a významným spojencom Spojených štátov v arabskom svete. Za Abdalláha sa krajina pridala k Američanom v boji proti teroristickej sieti Al-Kájda. Z toho dôvodu má stabilita monarchie globálny význam. Zosnulý kráľ tiež zaviedol reformy, ktoré modernizujú moslimské kráľovstvo, napríklad vo vzťahu k ženám.

Napriek tomu však ostáva saudskoarábská monarchia veľmi konzervatívnou spoločnosťou, v ktorej napríklad ženy majú stále zákaz šoférovania. V týchto dňoch otriasa svetom aj prípad blogera Raífa Badawího, ktorého za založenie diskusného fóra odsúdili na desať rokov väzenia, obrovskú finančnú pokutu a neľudské, verejné bičovanie. Bloger má každý piatok dostať 5O rán bičom, až kým ich nebude tisíc. K dobru zosnulého saudského kráľa možno pripočítať, že na žiadosť blogerovej manželky požiadal Najvyšší súd o preskúmanie prípadu.

Kráľovstvo prijalo kondolencie od Obamu aj Camerona

Do kráľovstva po smrti Abdalláha už dorazili kondolencie od významných spojencov vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu či britského premiéra Davida Camerona. Obama vyjadril krátko po oznámení úmrtia úprimnú sústrasť rodine zosnulého kráľa a obyvateľom Saudskej Arábie a ocenil Abdalláhove zásluhy na zblížení oboch krajín. To je podľa Obamu dôležité pre stabilitu a bezpečnosť na Blízkom východe aj inde vo svete.

„Čo najväčšia blízkosť a pevnosť partnerstva medzi našimi dvoma krajinami je súčasťou odkazu kráľa Abdalláha,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia najvyššieho amerického predstaviteľa. Očakáva, že tieto dobré vzťahy budú aj naďalej pokračovať.

Po oznámení Abdalláhovho úmrtia sa na finančných trhoch začala zvyšovať cena ropy. Podľa agentúry Reuters je to však prechodné a skutočné zvýšenie ceny ropy sa v najbližších mesiacoch neočakáva.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Abdalláh ibn Abdal Azíz Saud