Doneck: Vojaci ustupujú, diverzanti nastupujú

Ukrajinská armáda sa stiahla z doneckého letiska, informoval hovorca armády Vladislav Selezňov skoro týždeň po tom, čo bol objekt už v rukách východoukrajinských povstalcov.

23.01.2015 07:28
Ukrajina, smútok, Doneck Foto: ,
Juhovýchod Ukrajiny prežíva tragické dni. Zomierajú nielen vojaci a povstalci, ale aj civilisti (na snímke z pohrebu smútia pozostalí, ktorým zahynul 4-ročný chlapec). Najnovšie prišlo o život 13 ľudí počas mínometnej paľby na zastávke mestskej dopravy v Donecku.
debata (131)

Ibaže ministerstvo obrany, citované agentúrou UNIAN, ešte aj vo štvrtok informovalo o „pokračujúcich bojoch na letisku“ a o „kontrole jeho časti ukrajinskou armádou“.

Pravdou je, že vládne jednotky povstalci ešte v sobotu vytlačili zo zvyškov ešte donedávna moderného „vzdušného prístavu“ a do Donecka prenikli diverzné skupiny. Vo štvrtok ráno okolo 9. hodiny miestneho času ukázali cieľ svojho nasadenia. Ako informovali svedkovia udalosti, výsledkom paľby z mínometu umiestneného na korbe dodávky je 15 mŕtvych a viac ako 20 zranených. Ide v krátkom čase o druhý útok na civilistov po nedávnej tragédii na kontrolnom stanovišti neďaleko dedinky Volnovacha (12 mŕtvych a 18 zranených).

„Bolo počuť asi päť explózií. Strelci pálili zo smeru, kde sa nachádza podnik vyrábajúci hračky,“ citujú agentúry svedka tragédie, ktorá sa stala na v Kuprinovej ulici v Leninovej štvrti južne od centra mesta. Obeťami útoku sú okrem cestujúcich zasiahnutého trolejbusu aj náhodní chodci a osádka okoloidúceho vozidla.

Neúčasť ukrajinskej armády na štvrtkovej tragédii v Donecku sa Kyjev pokúšal dokumentovať tvrdením, podľa ktorého najbližšie jednotky sú vzdialené od miesta tragédie minimálne 15 kilometrov. Podľa Eduarda Bisurina, hovorcu ministerstva obrany samozvanej DĽR, však ukrajinské delostrelectvo ešte pred spomínanou mínometnou paľbou odstreľovalo Nikišino, Gorlyvku a granáty dopadali aj na doneckú Petrovskú a Kirovskú štvrť. Podľa jeho slov aj vo štvrtok dopadali granáty delostrelcov ukrajinskej armády na štvrte Bessarabka, Korolenko, Komsomolec a Goľmovskij. Z Kyjeva však zaznieva čosi iné.

„Ruskí teroristi dnes opäť spáchali hrozný zločin proti ľudskosti, zodpovednosť zaň nesie Ruská federácia,“ reagoval už tradične ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý má v takýchto prípadoch vždy skôr jasno ako vyšetrovatelia.

Bližšie k pravde bude však vyjadrenie Darie Morozovovej, ombudsmanky samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Podľa nej zatiaľ čo armáda ustupuje, nastupujú diverzné skupiny. Aj v súvislosti so štvrtkovým útokom v Donecku jednu z nich už zadržali.

„Prenikajú k nám o. i. pri výmene zajatcov. Vyšetrovaním sme napríklad zistili, že medzi 222 prijatými osobami v decembrovej várke bolo 16 nasadených diverzantov. Siedmich sme zneškodnili, ale po deviatich stále pátrame,“ cituje Morozovovú portál Segodnya. Podľa niektorých zdrojov viacerí diverzanti prenikli do Donecka aj v smetiarskych vozidlách, z ktorých aj pália po civilných cieľoch.

Špecialitou Kyjevom nasadených skupín je rozmiestňovanie nástražných výbušných systémov v rámci „mínovej vojny“. Podľa angetúry Donbasnews najnovšie jeden z nich objavila rozviedka na Slovenskej ulici vedľa detského ihriska.

Viacerí pozorovatelia pripomínajú, že aktivity diverzných skupín vzrástli vzápätí po berlínskom rokovaní v tzv. normandskom formáte ministrov zahraničia Ruska, Nemecka, Francúzska Ukrajiny.

Ako zdôraznili, za hlavný výsledok stretnutia považujú dohodu o stiahnutí ťažkých zbraní od frontovej línie. Ibaže najnovšie aktivity, pravdepodobne radikálov v súkromných armádach oligarchov, akým je napríklad prápor Azov, odmietajúcich kontrolu zo strany Kyjeva, sú v rozpore so záväzkami prijatými v stredu v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Doncek