Povstalci v Donbase nestoja o prímerie, mienia ďalej bojovať

Proruskí povstalci chcú na východe Ukrajiny "posunúť" líniu frontu tak, aby ukrajinská armáda nemohla ostreľovať mesto Doneck.

23.01.2015 09:29 , aktualizované: 13:37
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Príslušníci ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky neďaleko hlavného mesta Doneck.
debata (719)

V besede s obyvateľmi mesta to v piatok vyhlásil vodca vzbúrencov Alexandr Zacharčenko. Rokovanie o pokoji zbraní je podľa neho teraz vylúčené. Na letisku, ktoré vo štvrtok po tvrdých bojoch padlo do rúk vzbúrencov, podľa povstaleckých veliteľov našli telá cudzích žoldnierov „v uniformách NA­TO“.

Podľa správ ruských i ukrajinských médií boje na východe Ukrajiny neutíchajú a plány na nové diplomatické rokovania nie sú. Hovorca povstaleckých jednotiek Eduard Basurin agentúre TASS povedal, že armáda za posledných 24 hodín ostreľovala 34-krát obytné štvrte donbaských miest a zabila 15 civilistov. Vládni vojaci vraj pokračujú aj v ostreľovaní doneckého letiska, ktoré vo štvrtok obsadili vzbúrenci. Pri piatkovom raketovom útoku stratili podľa Basurina separatisti 24 mužov.

Podľa Kyjeva separatisti narušili v rovnakom čase dohodnuté prímerie viac ako stokrát. Spravodajský server Cenzor napísal, že armáde sa v noci podarilo vyhnať vzbúrencov z obranného postu číslo 31 v Luhanskej oblasti, z ktorého boli vládni vojaci pod tlakom povstaleckej ofenzívy v stredu nútení ustúpiť. Prudké boje ale v oblasti neutíchajú.

Pri letisku našli obete vojakov v uniformách NATO

Basurin doneckým novinárom povedal, že po dobytí doneckého medzinárodného letiska boli vo štvrtok v troskách objavené mŕtve telá zahraničných žoldnierov zo štátov Severoatlantickej aliancie. O ktoré krajiny konkrétne išlo, hovorca neuviedol. „Pod troskami nového terminálu sme našli telá v uniformách NATO. Podľa nájdených vecí ide o príslušníkov privátnych armád, ktoré pôsobia v úlohe ukrajinských diverzných skupín,“ povedal Basurin.

Boje sa sústreďujú na okolia miest Mariupoľ, Horlivka, Debalceve a Luhansk a vedené sú prakticky po celej línii frontu, uviedla agentúra Unian. Obe strany sa pritom netaja úmyslom pokračovať v ofenzívnom vedení bojov. Podľa ukrajinského poslanca Semjona Semenčenka by armáda mala prestať s „pasívnym vyčkávaním“ a prikročiť k zasadzovaniu úderov do hĺbky povstaleckého územia.

Zacharčenko sa stretol s obyvateľmi Donecka, kde vo štvrtok zahynulo 13 ľudí pri mínometnom útoku na električkovú a trolejbusovú zastávku. Vyhlásil, že povstalecké velenie má v úmysle „posunúť“ front ďalej od najväčšieho donbaského mesta, aby znemožnilo armáde ostreľovať jeho obytné štvrte. O dohodnutie pokoja zbraní sa vraj snažiť nebude.

Povstalecké vojská sú pripravené zaútočiť

„Snaha dohodnúť prímerie z našej strany už žiadna nebude,“ povedal Zacharčenko podľa agentúry Interfax. K útoku smerom na západ sú podľa neho pripravené vojská doneckej aj Luhanskej „republiky“.

Schôdzka takzvanej Minskej kontaktnej skupiny, ktorá by mala okrem zastavenia paľby zabezpečiť aj stiahnutie ťažkej výzbroje z frontu, je podľa ruských i ukrajinských zdrojov v nedohľadne. Ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ktorý na rokovaniach zastupuje Kyjevskú vládu, zatiaľ žiadne pozvanie na cestu do Minska nedostal, napísala agentúra TASS.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) o dátume minského rokovania takisto žiadne informácie nemá. Či sa môže uskutočniť budúci týždeň, nechcú diplomati OBSE špekulovať, dodala agentúra TASS.

Putin: Kyjev vydal rozkaz strieľať na civilistov

Ruský prezident Vladimir Putin na rokovaní kremeľskej Bezpečnostnej rady viní zo zodpovednosti za civilné obete na východe Ukrajiny Kyjev, ktorý podľa neho „vydáva zločinné rozkazy k paľbe na husto osídlené štvrte Donecka“.

Ukrajina odmieta tvrdenia Vladimira Putina,... Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Ukrajina, armáda, Kyjev Ukrajina odmieta tvrdenia Vladimira Putina, podľa ktorého má ukrajinská armáda rozkaz strieľať aj na civilistov.

„Na východe Ukrajiny sa do bojov zapojilo delostrelectvo, raketové vojsko a letectvo, ktoré pália bez rozdielu na obývané štvrte,“ dodal Putin.

„To všetko sa deje zároveň s hľadaním vinníkov a za sprievodu propagandistických hesiel o hľadaní cesty k mieru. Zodpovední sú tí, ktorí vydávajú takéto zločinné rozkazy. Ľudia, ktorí to robia, musia vedieť, že neexistuje žiadny iný spôsob riešenia podobných konfliktov, ako sú mierové rokovania a politické prostriedky,“ vyhlásil Putin.

Ruský prezident pripomenul, že pred týždňom zaslal ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi list, v ktorom navrhol stiahnutie ťažkej bojovej techniky z línie frontu. „Delostrelectvo a raketové vojsko sa malo odsunúť do takej vzdialenosti, z ktorej by nebolo možné ostreľovať osídlené miesta,“ povedal Putin.

Moskva podľa neho nielen že nedostala zmysluplnú odpoveď, ale stala sa svedkom pravého opaku: kyjevské úrady vydali oficiálny rozkaz k spustenie bojových operácií prakticky po celej šírkej palebného dotyku, konštatoval šéf Kremľa.

Kyjev Putinovu argumentáciu dlhodobo odmieta. Porošenko nedávno vyhlásil, že žiadny Putinov mierový plán neexistuje, v platnosti zostávajú len minské dohody o prímerí a oddelení vojsk. Tie by podľa Porošenka mala Moskva dodržiavať, namiesto toho však podporuje a vyzbrojuje radikálnych separatistov.

719 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina